ANP: Gigi Becali poate fi angajat la o societate comercială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali urmează să execute restul pedepsei în regim deschis Foto Adevarul
Gigi Becali urmează să execute restul pedepsei în regim deschis Foto Adevarul

Omul de afaceri George Becali poate fi angajat, pe perioada în care va fi încarcerat, la o societate comercială, dacă sunt respectate procedurile. Acesta trebuie să formuleze o cerere în care să specifice că doreşte să muncească, iar firma anunţă penitenciarul că are nevoie de personal care îndeplineşte anumite criterii, potrivit ANP.

Oficiali din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au mai explicat că angajatorul trebuie să trimită către penitenciar o listă de criterii ce trebuie îndeplinite la angajare, precizând totodată numărul locurilor de muncă disponibile, informează Mediafax.

Apoi, penitenciarul negociază un preţ cu societatea comercială, după care îi selectează din rândul deţinuţilor pe cei care doresc să se angajeze, au mai spus sursele citate.

Precizările ANP vin după ce preşedintele Academiei "Gheorghe Hagi", Paul Peniu, a declarat agenţiei Mediafax că gruparea patronată de fostul căpitan al naţionalei va solicita Penitenciarului Poarta Albă o persoană "cu bogate cunoştinţe de fotbal", sperând astfel să-l angajeze pe Gigi Becali, aflat în regim deschis de detenţie.

"Săptămâna viitoare, e foarte probabil să se facă o cerere către penitenciar prin care vom solicita ca în cazul în care au oameni cu bogate cunoştinţe de fotbal să poată fi angajaţi de noi, în condiţiile prevăzute de lege. Vom vedea în ce condiţii vom putea face acest lucru, dar şi în ce condiţii putem îndeplini noi astea. Un om ca Gigi Becali ar fi binevenit la Academie, ne-ar putea oferi multe sfaturi, ne-ar putea consilia în privinţa unor eventuale transferuri. A format la Steaua o echipă puternică, cu foarte mulţi jucători de valoare şi de ce nu am putea beneficia şi noi de sfaturile dânsului?", a afirmat, vineri, Peniu.

Viitorul Constanţa, echipa de Liga I patronată de Gheorghe Hagi, naşul lui Gigi Becali, a fost mutată în acest sezon la Voluntari şi îşi dispută meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Concordia din Chiajna. La Constanţa a rămas academia de fotbal a fostului internaţional.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins luni, definitiv, recursul făcut de Gigi Becali faţă de neadmiterea contestaţiei la executarea pedepsei cu închisoarea. Astfel, acesta urmează să execute în total trei ani şi şase luni de închisoare.

Gigi Becali a declarat în faţa instanţei că nu îl interesează soluţia din dosarul în care contestă decizia Tribunalului Ilfov, arătând că nu vrea să mai fie adus în faţa instanţei.

„Cea mai mare rugăminte - că admiteţi, că nu admiteţi recursul - eu vă rog să nu mai daţi un termen”, a spus Becali.

Acesta a solicitat instanţei să îl lase să povestească „modul în care s-au desfăşurat faptele”. Preşedintele completului de judecată i-a respins această solicitare, amintindu-i că este analizat recursul la decizia Tribunalului Ilfov, şi nu fondul cauzei.

Cătălin Dancu, avocatul lui Gigi Becali, a spus că în cazul în care recursul va fi admis, dosarul ce are ca obiect contestaţia la executare se va reîntoarce la Tribunalul Ilfov, pentru a fi rejudecat. Dacă această instanţă va decide să admită contestaţia, mandatul de executare a pedepsei va fi nul, iar Becali va fi eliberat.

Motivul invocat de avocatul lui Becali în formularea constaţiei la executarea pedepsei este acela că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) care l-au condamnat în dosarul „Schimbul de terenuri cu MApN” nu aveau acces la informaţii clasificate.

„Niciunul dintre judecătorii care s-au ocupat de dosarul acesta nu au primit certificate de acces. Una este să ceri şi alta este să primeşti efectiv, ca să fii un judecător competent legal să judeci cauza lui Becali.(…) Becali - şi nu numai el, ci orice cetăţean din ţara asta - nu are cum să verifice procedurile pe care în secret conducerea ICCJ le realizează, împreună cu Serviciile Secrete, cu ORNISS-ul (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat - n.r.), pentru verificarea unor judecători care pot sau nu pot să intre într-un dosar cu informaţii clasificate”, a spus Dancu.

Avocatul a precizat că dosarul privind schimbul de terenuri dintre Gigi Becali şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN) nu a fost desecretizat, neexistând niciun document în acest sens.

Procurorul de şedinţă a cerut respingerea recursului formulat de Becali, arătând că hotărârea Tribunalului Ilfov este legală şi temeinică.

Contestaţia lui Gigi Becali la executarea pedepsei a fost respinsă, joi, de Tribunalul Bucureşti, judecătorii stabilind că este „inadimisibilă”, întrucât a mai fost o dată soluţionată de Tribunalul Ilfov, instanţa competentă în acest caz. 

Această contestaţie a mai fost soluţionată de Tribunalul Ilfov, care a decis să o respingă.

Curtea Supremă l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare

Pe 20 mai 2013,  completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

În cazul finanţatorului echipei Steaua Bucureşti - condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

După recontopirea pedepselor, au arătat judecătorii, Gigi Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare, din care instanţa a dispus să fie scăzută perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane.

Tot în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite