ANM: Nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grup oameni populatie plimbare Bucuresti Romania FOTO Shutterstock
Grup oameni populatie plimbare Bucuresti Romania FOTO Shutterstock

Ministerul Mediului a transmis că modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a unui nor poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României, dezminţind o informaţie falsă. Potrivit precizărilor făcute de directorul ANM, situaţia meteorologică actuală din zona Ucrainei ar putea menţine norul poluant tot în zona acestei ţări.

„La acest moment nu există o legătură între ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei din această perspectivă şi condiţiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului de poluant, mă refer la monoxid de carbon pentru că înregistrăm concentraţii foarte reduse, iar în ceea ce priveşte particulele în suspensie PM 10 şi 2,5 să nu uităm că astăzi, până la ora 20:00, ne aflăm încă sub incidenţa unei avertizări meteorologice de Cod galben, cu vânt în intensitate, în special în zona Dobrogei, acolo unde am avut şi viteze locale care au depăşit 60 - 65 de km pe oră şi ar fi putut să ridice într-adevăr particule de praf în suspensie”, a spus directoarea ANM, Elena Mateescu, într-o conferinţă de presă la Guvern. 

Întrebat când ar urma să ajungă pe teritoriul României norul de poluant, directorul ANM a explicat că situaţia meteorologică actuală din zona Ucrainei ar putea „să facă ca sursa generatoare de poluant să rămână în zona în care s-a produs”.

Şefa ANM a dat asigurări că situaţia este monitorizată atent, precizând că „nu există acest pericol” şi că datele vor fi furnizate 24 de ore din 24. „Ne aflăm în continuare sub influenţa unei avertizări de cod galben”, a mai completat şefa ANM. 

Ministerul Mediului a transmis că astăzi, în intervalul 08:00 - 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei şi sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, iar în acest context, în Municipiul Bucureşti şi în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, determinând creşteri ale valorilor înregistrate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului.

Ministerul a precizat că respinge ferm „orice speculaţie care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus şi poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile#RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”.  

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a anunţat că pe WhatsApp se răspândeşte o informaţie falsă referitoare la un nor toxic prezent în România şi cauzat de bombardamentele din Ucraina.

În acest context Ministerul Mediului a precizat că „informaţiile sunt false” şi că „niciun indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot etc.) nu prezintă creşteri semnificative, niciunde pe teritoriul României.

„Analizele şi măsurătorile specialiştilor în meteorologie şi mediu indică valori normale ale concentraţiilor de monoxid de carbon deasupra României”, arată comunicatul transmis, concluzia fiind „bazată pe datele furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus„.

„Prin urmare, datele specialiştilor contrazic speculaţiile cu privire la existenţa unui nor toxic, deasupra României, în cursul zilei de astăzi dar şi posibilitatea ca mâine România să fie afectată de un astfel de fenomen. Analizele realizate de #ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a vreunui nor poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României”, a mai subliniat Ministerul Mediului.

Potrivit informării, „orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile #RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite