Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calităţii aerului, a realizat o analiză a gazelor cu cel mai mare grad de poluare din aer (dioxidul de azot şi ozonul) în Europa, inclusiv România.
 
În ceea ce priveşte ozonul, s-a observat că cele mai ridicate concentraţii ale acestui gaz au surse atât în trafic, cât şi în radiaţiile solare. Prin urmare, ţările mediteraneene, cu mult soare, înregistrează cele mai mari concentraţii ale acestui poluant (Italia, Spania) – în special în regiunile cu cea mai mare densitate a populaţiei. La polul opus, Regatul Unit al Marii Britanii (deşi are o densitate mult mai mare a populaţiei), unde soarele nu este prezent atât de des, are una dintre cele mai scăzute concentraţii de ozon din Europa.
 
Datorită cantităţii moderate de zile însorite în România (mult mai scăzută decât în ţările mediteraneene), concentraţiile de ozon sunt, de asemenea, scăzute – în iunie 2021 doar Bulgaria, Macedonia şi Regatul Unit al Marii Britanii au avut concentraţii la fel de scăzute de ozon.
 
Dintre oraşele europene cu populaţie mai mare de 100.000 de locuitori, cea mai mare concentraţie de ozon din iunie 2021 a avut-o Oradea (ocupând locul 205 loc din 412 oraşe analizate).
 

Locul în top

Ţară

Oraş

Concentraţie de ozon

1

Italia

Asti

129,2

2

Italia

Lecco

128,9

3

Italia

Bergamo

124,5

4

Italia

Piacenza

123,5

5

Italia

Turin

121,2

205

România

Oradea

82,1

268

România

Cluj-Napoca

75,0

272

România

Arad

74,6

288

România

Tulcea

71,6

 

 
 
Concentraţiile mici de ozon înregistrate în oraşele româneşti, în iunie 2021 pot fi explicate prin examinarea hărţii acoperirii medii de nori din această lună. Se poate observa clar că acoperirea norilor din România este relativ ridicată, mai ales în comparaţie cu ţările mediteraneene - Spania, Portugalia şi anumite regiuni din Italia (Lombardia - care are cele mai mari concentraţii de ozon din Europa).
 
Mai mult, densitatea populaţiei din România este scăzută, mai ales în comparaţie cu ţările situate în Europa centrală - care au, de asemenea, concentraţii de ozon semnificativ mai mari, în ciuda faptului că în iunie au mai puţini nori decât România.