Analiză: Oradea, printre oraşele cu peste 100.000 de locuitori cu cea mai mare concentraţie de ozon din Europa. Riscurile pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nori litoral plaja foto calin gavrilas

Un studiu realizat de Airly asupra poluării cu ozon în 412 oraşe cu populaţie mai mare de 100.000 de locuitori indică o concentraţie de ozon cuprinsă între 71,6 şi 82,1%.

Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calităţii aerului, a realizat o analiză a gazelor cu cel mai mare grad de poluare din aer (dioxidul de azot şi ozonul) în Europa, inclusiv România.

În ceea ce priveşte ozonul, s-a observat că cele mai ridicate concentraţii ale acestui gaz au surse atât în trafic, cât şi în radiaţiile solare. Prin urmare, ţările mediteraneene, cu mult soare, înregistrează cele mai mari concentraţii ale acestui poluant (Italia, Spania) – în special în regiunile cu cea mai mare densitate a populaţiei. La polul opus, Regatul Unit al Marii Britanii (deşi are o densitate mult mai mare a populaţiei), unde soarele nu este prezent atât de des, are una dintre cele mai scăzute concentraţii de ozon din Europa.

Datorită cantităţii moderate de zile însorite în România (mult mai scăzută decât în ţările mediteraneene), concentraţiile de ozon sunt, de asemenea, scăzute – în iunie 2021 doar Bulgaria, Macedonia şi Regatul Unit al Marii Britanii au avut concentraţii la fel de scăzute de ozon.

Dintre oraşele europene cu populaţie mai mare de 100.000 de locuitori, cea mai mare concentraţie de ozon din iunie 2021 a avut-o Oradea (ocupând locul 205 loc din 412 oraşe analizate).

Locul în top Ţară Oraş Concentraţie de ozon 1 Italia Asti 129,2 2 Italia Lecco 128,9 3 Italia Bergamo 124,5 4 Italia Piacenza 123,5 5 Italia Turin 121,2 205 România Oradea 82,1 268 România Cluj-Napoca 75,0 272 România Arad 74,6 288 România Tulcea 71,6

Concentraţiile mici de ozon înregistrate în oraşele româneşti, în iunie 2021 pot fi explicate prin examinarea hărţii acoperirii medii de nori din această lună. Se poate observa clar că acoperirea norilor din România este relativ ridicată, mai ales în comparaţie cu ţările mediteraneene - Spania, Portugalia şi anumite regiuni din Italia (Lombardia - care are cele mai mari concentraţii de ozon din Europa).

Mai mult, densitatea populaţiei din România este scăzută, mai ales în comparaţie cu ţările situate în Europa centrală - care au, de asemenea, concentraţii de ozon semnificativ mai mari, în ciuda faptului că în iunie au mai puţini nori decât România.

densitatea populaţiei în ţările europene (oameni pe kilometru pătrat)

Unde se termină nivelul sigur al concentraţiei de ozon şi ce oraşe depăşesc limita:

Patru oraşe din Italia - Asti, Lecco, Bergamo şi Piacenza au o concentraţie medie de ozon mai mare de 120 µg / m3, adoptată ca medie europeană maximă sigură (Sursa: https://ec.europa.eu/). Nu este o surpriză faptul că cele mai mari creşteri în concentraţiile de ozon au fost înregistrate în timpul zilei (9-17), din cauza luminii soarelui.

Cu ce riscuri pentru sănătate ne putem confrunta din cauza concentraţiilor ridicate de O3:

Copiii şi persoanele care suferă de astm sunt expuse în mod inevitabil la niveluri ridicate de ozon. Acest lucru are ca rezultat tusea, iritarea ochilor, scăderea funcţiei pulmonare şi o susceptibilitate mai mare la infecţii. Inflamaţia indusă de O3 contribuie, de asemenea, la boli de inimă, diabet şi alte tulburări metabolice.

Cum putem măsura concentraţiile de ozon

O modalitate simplă de măsurare a nivelului de ozon este utilizarea senzorilor de calitate a aerului. De exemplu, senzorii de calitate a aerului Airly măsoară concentraţia gazelor folosind senzorul Airly PM + NO2, O3, care ar trebui instalat în afara clădirii, la o înălţime de 1,5 m până la maximum 8 m şi alimentat permanent cu energie electrică. Puteţi verifica rapid informaţiile oferite de senzori în aplicaţia de mobil Airly sau pe map.airly.org.

Cum se reduce concentraţia de ozon

Pentru a combate excesul de ozon în apropierea suprafeţei pământului, ne putem apăra fie pasiv, evitând zonele foarte însorite şi petrecând timp în zonele verzi, fie luând o serie de acţiuni pentru a limita producţia precursorilor săi. Cât timp nu putem controla cantitatea de soare, impactul asupra emisiilor de NO2 din sectoarele energiei şi transporturilor rămâne semnificativ, una dintre soluţii fiind să renunţăm la călătoriile cu maşini diesel şi optând pentru o bicicletă sau cel puţin transport public, cum ar fi un autobuz sau un tramvai.

Fondată în 2016, Airly este un start-up în domeniul tehnologiei curate, care oferă date ultra-locale, exacte şi predictive privind calitatea aerului, pentru a ajuta la combaterea poluării aerului la nivel global. Airly permite guvernelor, companiilor şi persoanelor fizice să reducă poluarea aerului la nivel global. Printre clienţii Airly se numără peste 600 de administraţii locale şi oraşe, inclusiv Hong Kong, Jakarta, Oslo, Granada şi companii precum Philips, Virgin, Innogy, PwC, Veolia şi Skanska.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite