Alina Mungiu-Pippidi: Cum s-ar descurca „reformiştii” PLUS la un cutremur în Bucureşti?

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Nu e nici un secret că în Bucureşti va veni într-o zi un cutremur peste şase grade Richter. Eu am prins unul mai mic în 1990 într-o noapte la corturile din Piaţa Universităţii, cu vreo cîteva zile înainte să vină minerii, şi am scăpat uşor. Pandemia e tot un fel de cutremur, mai puţin distrugător în fiecare moment al ei dar la fel de dramatic şi mai solicitant pe ansamblu.

De asta ce a fost zilele astea în Bucureşti e o repetiţie generală eşuată, de care nimeni nu vorbeşte, bursa politică fiind singura care preocupă televiziunile. La orice oră butonez aud oameni de la PLUS (de exemplu, Dragoş Pâslaru, europarlamentar) vorbind despre „reformele” lor şi marea miză a debarcării lui Vlad Voiculescu – vor înceta reformele PLUS şi efortul de a numi ei reformişti în locul politrucilor de acum din sănătate şi de peste tot. Dar vineri noaptea, cînd antireformiştii, din fericire puţini, au asaltat Foişorul, nimeni, dar nimeni din tot USR-PLUS nu s-a dus acolo să rezolve ceva. Era de pus un gard care să izoleze perimetrul, de adus ajutor celor care completau bilete de ieşire ca să meargă mai repede, de arestat preventiv pe manifestanţii fără mască ce puneau în pericol bolnavii, nimic care să nu poată fi rezolvat de un lider cu autoritate pe loc chiar dacă a existat evident un sabotaj din partea managerului spitalului şi o înscenare (cineva a chemat presa şi pe protestatari). Personal, cred că managementul de la Foişor şi directorul spitalelor primăriei, numiţi anterior administraţiei actuale (cum e însă normal, nu trebuie schimbaţi managerii decît dacă sunt incompetenţi) au ales acest fel neelegant de a-i expune pe noii lideri. Dar le-a ieşit.

Dragă domnule preşedinte Klaus Iohannis, primar general Nicuşor Dan, şi foşti premieri Dacian Cioloş şi Ludovic Orban, dacă mîine vine marele cutremur seara de vineri a fost doar un preludiu. Sarcina de a ajuta un oraş care va intra în congestie de trafic de la dărîmături şi unde şi azi salvările merg pe linia de tramvai că nu au pe unde va cădea pe cine?

Prefectul, Alin Stoica, PLUS Bucureşti, este un specialist în resurse umane de la o bancă privată, BCR. Nu a managerizat în viaţa lui nici o criză în sectorul public, darămite un dezastru. Autoritatea lui este zero. E depăşit cu totul de cînd a început pandemia, unde dacă era reformist trebuia să susţină cererile Andreei Moldovan de a carantina oraşul dimpreună cu Ilfovul. Vineri seara a fost absent, desi şi dacă venea acolo nimeni nu l-ar fi recunoscut şi ascultat. Proastă seară oricum să vină cutremurul, cînd toată protipendada e în maşină în drum spre vilele de la munte!

Horia Tomescu, viceprimarul responsabil de spitale, tot de la PLUS, e dentist. El se plînge demult că nu a putut da afară pe managerii de spital numiţi de Firea şi duce un război cu primarul, deşi unde sunt managerii mai profesionişti de spitale nu e clar şi nici cîţi ar veni pe pandemie să preia spitale în situaţia asta. Are zero experienţă în managementul de criză. Vineri seara a fost absent, desi spitalul e în subordinea lui.  Se luptă doar pe FB, o avea uneori şi dreptate, dar ar fi fost mai uşor vineri dacă era acolo.

Vlad Voiculescu, ministrul demis, e un băiat care şi-a luat o diplomă de administrarea afacerilor după 10 ani, şi atît la ONG-ul lui cît şi la minister a delegat treaba mai grea la femei, el fiind faţa publică a instituţiilor. Vineri, fireşte, nu a venit acolo, desi îl putea lua cu el pe dl Stoica, coleg de partid şi bodyguarzii şi rezolva pe loc numai cu exemplul personal. Nu vorbesc precum cineva care stă din birou – eram mult mai tînără ca el cînd intervievam minerii în Valea Jiului ca să aflu de ce ne tot invadau în Bucureşti sau mă împingeam cu beretele negre sovietice care blocau şoseaua spre Odesa după lovitura de stat de la Moscova din 1991. Iar ăştia sunt bărbaţi, bărbaţii PLUS şi cei care au numai „reforma” în gură. La vreun dezastru parcă o văd pe ruine numai pe Clotilde Armand, direct dintr-o distopie regizată de Andrei Şerban (dar mai bine îmbrăcată), explicîndu-ne că e vina corupţiei şi a comunismului. Clotilde a jucat de altfel un rol bizar în deturnarea proiectului USB şi subordonarea lui către tehnocraţii lui Cioloş deveniţi PLUS, dar ca primar e un dezastru, aşa cum am prezis.

De ce să credem noi că PLUS ar numi ei cine ştie ce oameni adecvaţi în cine ştie ce poziţii, cînd ei înşişi au ocupat toate poziţiile strategice din Bucureşti fără a avea nici calificarea, nici bărbăţia necesară posturilor astea? Nu pot să nu constat că singurul om care a refuzat vreodată o sinecură de la USR+ e tot unul din societatea civilă, Mihai Goţiu, pentru care au semnat mii de oameni la Declic să fie pus şef la Garda de Mediu. Specialiştii în resurse umane de la USR+ nu l-au numit însă, i-au oferit poziţia de la UNESCO, pe care a refuzat-o spunînd că nu e preponderent de teren şi pe mediu, specialitatea lui, deşi tot cu mîna PLUS fusese eliminat din Parlament şi nu avea altă slujbă.

Mihai Goţiu rămîne singurul „reformist” care a refuzat o poziţie publică spunînd că nu e jobul cel mai adecvat pentru el. În rest, orice dentist sau funcţionar din privat din USR+ crede că se poate ocupa fără probleme de managementul public al dezastrelor.

Prestaţia primarului general, independent, mult prea izolat şi cu o echipă minusculă, nu ajută nici ea. Nicuşor Dan a fost şi el absent, şi dacă nu deleagă şi nu construieşte echipă nu va face faţă la nici o încercare. Cea de vineri a fost doar un test.  

Totul mi se pare o farsă, o piesă în care pseudocivilii joacă roluri menite a compromite civilii şi a acredita ideea că ne trebuie neapărat o conducere militară ca să ne descurcăm pe timp de dezastru.


Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite