Alegerile pentru conducerea CSM vor fi reluate. Acuzaţii ale unui candidat: „Rezultatul e fabricat în laboratoare!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul  Bogdan Mateescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Judecătorul  Bogdan Mateescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile pentru conducerea CSM vor fi reluate, iar dacă, până la expirarea mandatului actualului şef, nu va fi ales un nou preşedinte, conducerea interimară va fi asigurată de Bogdan Mateescu. Decizia a fost luată de plenul CSM, după ce judecătorii au respins ambii candidaţi. Pentru funcţia de vicepreşedinte, a fost ales procurorul Nicolae Solomon.

Decizia a fost luată în contextul blocajului survenit ca urmare a faptului că Secţia pentru Judecători a CSM a respins azi ambele candidaturi pentru funcţia de preşedinte al CSM, Andreea Chiş obţinând 3 voturi pentru şi 8 împotrivă, iar Gabriela Baltag primind 2 voturi pentru şi 7 împotrivă.

Rezultatul votului a fost primit cu nervozitate, în special de către judecătoarea Gabriela Baltag, cea care a acuzat premeditarea deznodământului de astăzi.

”Nu sufăr pentru că am fost respinsă ci sufăr pentru sistemul judiciar. E un rezultat pe care l-am cunoscut de aseară. Ştiam ce se va întâmpla, că vom fi amândouă respinse. Ştiam că există nişte scenarii, făcute în nişte laboratoare. Eu nu voi participa însă la niciun demers care sa încalce Constituţia. Cunosc toate scenariile, inclusiv cele legate de delegare, de interimat, vom vedea care vor fi aplicate. Gândiţi-vă, însă, cât de ilegale vor fi deciziile CSM în ianuarie, cu un preşedinte care a mai fost înainte. Vom avea o conducere nelegitimă, neconstituţională”, a declarat Gabriela Baltag

Contracandidata sa, Andrea Chiş, a anunţat că respectă rezultatul înregistrat în procedura de vot şi şi-a asigurat colegii de faptul că nu va participa la niciun fel de jocuri de culise, cerându-i demisia preşedintelui Bogdan Mateescu, după ce acesta s-a autopropus pentru a interimatul Consiliului. 

Demisia lui Mateescu a fost cerută şi de Gabriela Baltag şi de Evelina Oprina, cea din urmă accentuând faptul că asigurarea interimatului de către Mateescu dă naştere în CSM unei situaţii explozive. ”Prelungirea interimatului mi se pare profund ilegală şi neconstituţională. O spun direct, vom arunca CSM în aer dar, dacă asta se doreşte asta se va întâmpla. Nu înţeleg de ce una dintre colegele noastre nu a putut fi votată azi!”, a declarat Evelina Oprina

Actualul preşedinte, Bogdan Mateescu, al cărui mandat se va încheia în luna ianuarie, a stârnit nemulţumirea celor trei judecătoare care i-au cerut demisia, atât din cauza faptului că nu a agreat varianta desemnării unui alt judecător care să conducă Consiliul din ianuarie şi până la data noilor alegeri, cât mai ales pentru că a acordat un vot negativ ambelor candidate înscrise azi în competiţia pentru şefia CSM.

”Am votat împotriva ambelor candidate pentru că le consider inadecvate”, şi-a motivat Bogdan Mateescu opţiunea, întrebat fiind de către Andreea Chiş dacă nu cumva tocmai rămânerea sa în funcţie a fost mobilul votului exprimat azi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite