Cazul poliţistului pedofil. Carmen Dan a cerut schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Române. Premierul Tudose amână decizia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Stan a fost reţinut pentru 24 de ore. FOTO Inquam Photos / George Călin / 8 ian 2018
Eugen Stan a fost reţinut pentru 24 de ore. FOTO Inquam Photos / George Călin / 8 ian 2018

Agentul Eugen Stan, suspectat că a agresat doi copii, va fi prezentat marţi unui judecător cu propunerea de arestare preventivă. În urma anchetei interne declanşată la Brigada de Poliţie Rutieră, şeful Poliţiei Române a dispus eliberarea din funcţie a şefului poliţistului suspectat de pedofilie. La rândul ei, Carmen Dan a anunţat demiterea şefului Poliţiei Române şi i-a cerut demisia şefului Serviciului Omoruri, Radu Gavriş.

UPDATE Procurorii Parchetului Capitalei au stabilit fără dubii că agentul Eugen Preda este şi autorul agresiunii sexuale din anul 2012, când o fetiţă de 7 ani a fost abuzată în scara blocului în care locuia.

Mai exact, 22.10.2012, „în jurul orei 14:00, în incinta unui bloc din sectorul 6 – în lift şi pe scările care asigură legătura între etajele 4 şi 5 ale imobilului - inculpatul S.E. a pupat-o pe gură şi a luat-o în braţe pe persoana vătămată şi, profitând de împrejurarea că aceasta era minoră, în vârstă de 7 ani, fiind astfel în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, a determinat-o să-i atingă organul sexual”, arată anchetatorii.

Astfel, după ce a fost reţinut inculpatului i-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii profilului genetic.

„În cursul zilei de 08.01.2018, Institutul Naţional de Criminalistică a efectuat o expertiză prin care a fost stabilit profilul genetic al inculpatului şi totodată s-a constatat că acest profil genetic corespunde cu profilul genetic evidenţiat în urma expertizării unor probe biologice ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului cu privire la o faptă de agresiune sexuală comisă la data de 22.10.2012”, subliniază anchetatorii.

UPDATE Agentul Eugen Stan a fost arestat preventiv. Suspectul de pedofilie a fost prezentat, marţi, judecătorului de drepturi civile, care a decis ca acesta să rămână după gratii cel puţin în următoarele 30 de zile. 

UPDATE Premierul Mihai Tudose a refuzat să-l demită pe şeful Poliţiei Române, până nu va avea cu el o discuţie.

UPDATE Ministrul de Interne Carmen Dan a criticat conducerea Poliţiei Române, după anunţarea rezultatelor preliminare ale anchetei interne în cazul poliţistului pedofil. Ea a anunţat că va cere premierului Tudose schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu.

Comisarul Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, cel care a coordonat echipa care l-a capturat pe pedofilul Eugen Stan pentru ca ulterior ministrul Carmen Dan să-i ceară demisia, are împreună cu echipa lui, performanţe neatinse de nicio altă structură similară din Europa. A fost şi foarte critic atunci s-a discutat despre modificarea Codurilor Penale, ministrul Carmen Dan atrăgându-i atenţia că nu ar trebui să comenteze. „Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce înapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. În anii 90, la începutul anilor 2000, orice faptă din spaţiul public risca să rămână cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infracţiune gravă cu care ne ocupăm şi pentru care pot să vorbesc poate să rămână în continuare în libertate şi să comită aceste fapte”, spunea în decembrie comisarul Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei.

„Am cerut clarificări privind problemele de sistem. Am costatat că nimeni dinttre şefii acestui poliţist nu a răspuns pentru modul în care acesta a fost menţinut în poliţie, deşi era suspect în mai multe cazuri. Superficialitatea testărilor a făcut ca în sistem să ajungă oameni cu deviaţii comportamentale. Sunt total nemulţumită de explicaţiile date. Din păcate, această atitudine este o constantă, pe care eu mi-o asum. I-am cerut şefului Poliţiei să aibă o discuţie cu şeful Serviciului Omoruri despre celelalte dosare în care este suspectat agentul. Aflu acum că dosarul din 2009 s-a prescris. Propun schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu“, a declarat Carmen Dan. 

Ea a spus că aşteaptă ca şeful Secţiei Omoruri din Poliţia română "să facă un pas în spate", un gest similar fiind aşteptat şi din partea şefului Departamentului Control Intern de la Poliţia Rutieră.

Cine este noul şef al Poliţiei Române

Numulţumită de modul în care a fost gestionat cazul poliţistului pedofil, ministrul de Interne, Carmen Dan, a propus destituirea şefului Poliţiei Române, chestorul principal Bogdan Despescu, şi înlocuirea acestuia cu chestorul principal Cătălin Ioniţă.

Chestorul Cătălin Ioniţă (42 de ani), şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), urmează să preia temporar şefia Poliţiei Române, pentru un interimat de 6 luni. Acesta a fost adjunct şi apoi director al structurii care se ocupă cu investigarea fraudelor economice (Direcţia de Fraudelor devenită ulteror Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice). Şi-a început cariera în 1998 ca ofiţer specialist în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor Sector 1. În mandatul său au fost instrumentate cauze importante precum dosarul Mediafax, dosarul evaziunii fiscale din studiourile de videochat sau dosarele executorilor judecătoreşti.

Rezultatele anchetării celui acuzat de pedofilie

 Ancheta internă dispusă în urma scandalului declanşat de acuzarea agentului Eugen Stan pentru pedofilie pare că a găsit ţapii ispăşitori.

Urmare a concluziilor preliminare rezultate în urma verificărilor dispuse de şeful Poliţiei Române la Brigada Rutieră Bucureşti s-au dispus următoarele:

1.Eliberarea din funcţie a comisarului şef de poliţie Vornicu Emanuel Rene, sef Serviciu Supraveghere Rutieră Sectoarele 1,2,6 din cadrul Brigăzii Rutiere (şeful lui Eugen Stan), până la clarificarea situaţiei de fapt;

2.Informarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea iniţierii unei analize privind modul de instrumentare a lucrărilor penale în care este cercetat cel în cauză, iar, în funcţie de rezultatul acesteia, dispunerea de măsuri legale;

3.Cercetarea disciplinară a şefilor de schimb privind modul de instruire la intrarea în serviciu a poliţiştilor rutieri, precum şi a psihologului unităţii cu privire la activitatea desfăşurată.

Reţinut pentru 24 de ore, agentul Eugen Stan, de la Brigada de Poliţie Rutieră (BPR) a Capitalei, va fi prezentat judecătorului pentru drepturi civile, care îi va stabili soarta pentru următoarele 30 de zile. Între timp, la BPR au început controalele interne dispuse de ministrul Carmen Dan.

Carmen Dan, a remarcat marţi că niciun şef din Poliţie nu a făcut un pas înapoi, la o zi după ce le-a solicitat acest lucru, în contextul generat de depistarea poliţistului acuzat că a agresat sexual doi minori în cartierul Drumul Taberei.
„Până acum am decât informaţiile pe care le cunoaşteţi şi dumneavoastră, date aseară de purtătorul de cuvânt al Poliţiei. Nu am văzut pe nimeni să facă un pas în spate, probabil că au apreciat că nu există responsabilitate“, a declarat Carmen Dan la sediul MAI.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că, la percheziţii, au fost găsite hainele pe care bărbatul suspectat de fapte de pedofilie le-a purtat în ziua în care în care a agresat sexual doi minori într-un lift. Acesta va fi testat psihiatric. 

Urmărit penal pentru trei agresiuni

Eugen Stan este suspectat în alte 15 cazuri de agresiuni sexuale cu minori. Procurori criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a declanşat urmărirea penală în acest caz. Ancheta este făcută de poliţiştii Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei. Aceştia l-au audiat, luni, timp de mai multe ore pe Eugen Stan. El şi-a recunoscut faptele, dar a spus că nu a făcut nimic rău – comportament tipic pentru pedofili, afirmă psihologii.

„Nu am făcut rău niciunui copil. Doar i-am pupat şi mângâiat, pentru că iubesc copiii“, a fost declaraţia care i-a şocat pe anchetatori.

Eugen Stan este şoferul comisarului Rene Emanuel Vornicu, şeful Serviciului Supraveghere Rutieră, din cadrul BPR. În trecut, Eugen Stan a fost agent de Poliţie Comunitară, a lucrat la jandarmi, iar din august 2010 ocupa funcţia de agent în cadrul BPR, unde câştigă 3.500 de lei pe lună. Suspectul locuieşte într-un apartament din Măgurele, judeţul Ilfov, împreună cu concubina sa, de profesie asistentă medicală. Este divorţat şi are doi copii.

Eugen Stan este acuzat de trei fapte de agresiune sexuală. Este vorba despre două fapte comise la începutul acestui an, când doi minori, fraţi, au fost agresaţi în liftul unui bloc din Drumul Taberei, scenele fiind suprinse de camerele de supraveghere.

O altă faptă este din 2012, când o fetiţă de 7 ani (la acel moment) a fost urmărită de bărbat în timp ce se întorcea de la şcoală şi agresată sexual. La acel moment au fost furnizate imagini cu agresorul, surprinse de camerele de supraveghere, însă acesta nu a fost identificat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite