Abuzul în serviciu după decizia CCR. Fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

Abuzul în serviciu după decizia CCR. Fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

iulian badescu foto dana mihai

Fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu a fost condamnat de Curtea Supremă la trei ani cu executare, potrivit unor surse judiciare. Decizia a fost dată într-un dosar în care era acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi alte fapte de corupţie. Este prima decizie dată într-un dosar de corupţie după sentinţa Curţii Constituţionale care a stabilit că abuzul în serviciu este constituţional.

UPDATE Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că Iulian Bădescu a fost găsit vinovat pentru mită, folosirea influenţei de lider de partid şi abuz în serviciu. Alte două persoane cercetate în acest caz, secretara municipiului Ploieşti, Oana Cristian Iacob, şi şefa Direcţiei juridice din primărie, Iulia Alina Alexandru, au fost condamnate la 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Sentinţa poate fi contestată la Completul de 5 Judecători. Este prima decizie dată într-un dosar de corupţie după ce judecătorii Curţii au stabilit că articolul din Codul Penal referitor la abuzul în serviciu este constituţional cu condiţia ca sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din definirea abuzului în serviciu să fie considerată echivalentă cu „îndeplineşte cu încălcarea legii”.

Procesul lui Iulian Bădescu rămăsese în pronunţare pe 6 mai 2016, iar sentinţa a fost amânată de trei ori.

Acuzaţiile DNA

Procurorii DNA Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în mai 2015,  a lui Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploieşti, arestat preventiv de la începutul lunii martie, într-un dosar în care este acuzat de finanţarea ilegală a clubului de fotbal Petrolul Ploieşti cu fonduri de la bugetul local.

Bădescu este acuzat de fapte de corupţie comise atât în mandatul de primar cât şi anterior alegerii sale în fruntea Primăriei Ploieşti, în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008-2012.

Astfel, Iulian Bădescu a fost inculpat pentru două fapte de abuz în serviciu, două infracţiuni de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale) şi două infracţiuni de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată două angajate ale Primăriei Ploieşti, respectiv secretara municipiului Ploieşti, Oana Cristian Iacob, şi şefa Direcţiei juridice din primărie, Iulia Alina Alexandru, ambele puse sub control judiciar, fiind acuzate de abuz în serviciu în formă continuată.

Contractul cu ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti

Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, iar în 28 iunie acelaşi an a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 de lei, în trei tranşe către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.

”Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menţionată, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară «Lupii Galbeni 2012» Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare”, susţine DNA.

Conform anchetatorilor, Bădescu i-a cerut unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către Asociaţie, un comision de zece la sută din valoarea totală a sumelor ce urmau să fie acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal ”F.C. Petrolul” Ploieşti, respectiv 300.000 de euro.

Totodată, fostul edil a pretins şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.

Plăţile făcute din bugetul local al municipiului Ploieşti către Asociaţia ”Lupii Galbeni”, care reprezenta interesele clubului de fotbal ploieştean, au fost făcute cu sprijinul secretarului municipiului Ploieşti, Oana Iacob, care a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiile legale.

Alocarea banilor s-a făcut prin vot al Consiliului Local Ploieşti, în condiţiile în care rapoartele de specialitate prin care au fost propuse CL au fost semnate de şefa Direcţiei Juridice, Iulia Alexandru, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Bani pentru campania electorală

Ulterior Iulia Alexandru ”a semnat şi documentele propriu zise, contribuind astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 de lei, reprezentând suma plătită de municipiul Ploieşti Asociaţiei Comunitare, precum şi la obţinerea de către aceasta din urmă a unui folos necuvenit în acelaşi cuantum”, arată DNA.

Denunţătorul lui Iulian Bădescu în acest caz este patronul clubului de fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel Capră, iar dosarul a pornit de la o sesizare făcută la DNA de către o fostă directoare din primărie, care a fost concediată pe motiv că a refuzat să semneze unele documente pe care ea le-a considerat ilegale, susţin surse judiciare.

În acelaşi dosar, Iulian Bădescu este acuzat şi de fapte de corupţie comise în perioada în care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, în perioada 2012 - 2013, Iulian Bădescu în calitate de senator şi ulterior primar ”în mod repetat, a desfăşurat, în numele unor societăţi comerciale pe care le controla în fapt, activităţi cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii deţinute succesiv”.

Concret, procurorii îl acuză pe Bădescu de faptul că a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziţionat prin intermediul unui executor judecătoresc două imobile situate în municipiul Ploieşti şi a achiziţionat în mod direct produse alimentare şi de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara - vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploieşti.

Anchetatorii spun, de asemenea, că pentru campania electorală pentru alegerile locale din 2012 Iulian Bădescu, care era preşedinte al organizaţiei municipale PSD Ploieşti, a pretins şi primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse şi servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii către alegători.
”În schimbul acestor bunuri şi servicii, inculpatul i-a promis omului de afaceri că, după câştigarea portofoliului de primar, va încredinţa societăţii comerciale administrată de acesta din urmă lucrări de construcţii pe raza municipiului Ploieşti, finanţate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a şi realizat”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai spun că pentru campania electorală din vara lui 2012 Bădescu a pretins de la alt om de afaceri să-i confecţioneze 10.000 de tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 de bucăţi în valoare de 7.432 lei, iar după ce a fost ales primar, în anul 2013, Iulian Bădescu a pretins şi primit de la acelaşi om de afaceri, foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 de lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuinţa pe care primarul o avea în Ploieşti, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuţie lucrări finanţate de la bugetul primăriei.

În acest dosar anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor trei inculpaţi, în condiţiile în care Primăria Ploieşti şi Consiliul Local s-au constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.000.000 de lei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările