Şeful SRI anunţă reformarea din temelii a Academiei Naţionale de Informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig FOTO Eduard Enea/Adevarul
Eduard Hellvig FOTO Eduard Enea/Adevarul

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a anunţat, luni, că Academia Naţională de Informaţii, a cărei reputaţie a avut de suferit în ultimul timp - din cauza scandalurilor de plagiat - va trece printr-o reformă profundă, echivalentă cu „un nou început”.

În discursul rostit cu ocazia deschiderii anului universitar, directorul SRI le-a spus studenţilor că profesia pentru care se pregătesc este una în care comportamentul etic este o componentă esenţială.

Potrivit unui comunicat SRI, Hellvig a anunţat că „Academia Naţională de Informaţii se află în faţa unui moment care este tratat ca un nou început”, potrivit Digi24.

Eduard Hellvig a spus că sunt aduse modificări de substanţă la nivel de selecţie, personal, proceduri, control şi îndrumare academică, „în vederea recâştigării unei reputaţii care în ultima perioadă a avut de suferit”. Procesul va fi unul care va cere timp şi energie, însă era absolut necesar să fie demarat neîntârziat, a adăugat şeful SRI.

Coldea, lângă Hellvig

La ceremonia desfăşurată luni la sediul Academiei Naţionale de Informaţii alături de Eduard Hellvig s-a aflat şi primul său adjunct, general-locotenentul Florian Coldea.

 În cuvântul adresat, directorul SRI a ţinut să le transmită studenţilor faptul că profesia pentru care se pregătesc este una în care comportamentul etic este o componentă esenţială, care trebuie să le guverneze anii de studii şi cariera de ofiţeri de informaţii. Responsabilităţile apasă atât pe umerii tinerilor din Academie, cât şi pe cei ai conducerii SRI, instituţie care mai târziu îi va integra în operaţiuni şi parteneriate în care corectitudinea este un element cheie.

 În egală măsură, directorul SRI a anunţat şi faptul că Academia Naţională de Informaţii se află în faţa unui moment care este tratat ca un nou început. Un moment pentru care conducerea Serviciului a implementat un set de modificări de substanţă la nivel de selecţie, personal, proceduri, control şi îndrumare academică, în vederea recâştigării unei reputaţii care în ultima perioadă a avut de suferit. Procesul va fi unul care va cere timp şi energie, însă era absolut necesar să fie demarat neîntârziat.

Cine sunt noii şefi

Odată cu începutul noului an universitar, conducerea Academiei a fost schimbată, informează instituţia. Astfel, profesorul universitar Adrian Ivan este noul coordonator al activităţii Şcolii Doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, iar conferenţiarul universitar Iulian Fota, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, este noul director al Colegiului Naţional de Informaţii.

A format peste 20 de generaţii de ofiţeri

Instituţie militară de învăţământ universitar unică la nivel naţional, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” a format, în decursul timpului, peste 20 de generaţii de ofiţeri pentru întreaga comunitate naţională de informaţii.

În decursul ultimului an, însă, de numele instituţiei se leagă mai multe scandaluri de plagiat. Mai mulţi dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrări pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzaţi de plagiat, în condiţiile în care însuşi fostului ministru de interne i s-a retras titlul de doctor pentru că a plagiat.

Opt dintre doctoranzii lui Oprea au cerut recent să li se retragă titlul de doctor, obţinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea şi la Şcoala doctorală a Academiei SRI. Între aceştia, se află oameni politici, precum Radu Stroe (şi el fost ministru de interne), Mihai Stănişoară (consilier prezidenţial, cu rang de ministru, pe probleme de apărare), Romeo Raicu, parlamentar PNL (fost PDL), aflat în conducerea Comisiei parlamentare SIE, dar şi nepoata lui Gabriel Oprea, Loredana Radu (avocată a lui Victor Ponta) sau secretara acestuia, Adela Popescu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite