Şefii Jandarmeriei, audiaţi în cazul violenţelor din 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonelul Ionuţ Cătălin Sindile
Colonelul Ionuţ Cătălin Sindile

Colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful interimar al Jandarmeriei Române, şi Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei, s-au prezentat, joi, la Parchetul General, în dosarul protestelor din 10 august. Avocatul care l-a însoţit pe Sebastian Cucoş la audiere a precizat că „ordinul emis se bucură de prezumţia de legalitate”.

UPDATE Şeful Jandarmeriei, Cătălin Sindile, şi adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş, s-au prezentat, joi, la Parchetul General, în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. Ordinul de intervenţie "se bucură de prezumţia de legalitate" şi "doar o hotărâre judecătorească sau o soluţie a procurorului poate răsturna această prezumţie", a declarat un avocat.

Ulterior, un avocat care l-a însoţit pe Sebastian Cucoş a declarat pentru News.ro că ordinul de intervenţie a jandarmilor se bucură de "prezumţia de legalitate".

"Potrivit legii, acest ordin, de la momentul emiterii şi până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti ori a unei soluţii pe care o va adopta procurorul - nu ştim care va fi finalul acestui dosar - acest ordin se bucură de prezumţia de legalitate. Doar o hotărâre judecătorească sau o soluţie a procurorului poate răsturna această prezumţie. (...) În momentul de faţă se desfăşoară o cercetare cu privire la această situaţie de fapt pe care v-au comunicat-o procurorii, aia nu este o soluţie şi nu este o hotărâre judecătorească, motiv pentru care revin: planează o îndoială asupra legalităţii această cercetare, în nicun caz nu hotărăşte dacă acel ordin a fost sau nu legal", a spus avocatul citat de News.ro.

De asemenea, avocatul a afirmat că nu va comunica aspecte legate de dosar.

"Chestiuni legate din dosar nu le vom comunica, întrucât această procedură trebuie să se desfăşoare potrivit normelor legale. Ce ţine de procedura în desfăşurare nu vă putem comunica nimic, nici cu privire la modalitatea în care înţelege să se apere clientul meu, nici cu privire la eventuale înscrisuri pe care le depunem", a spus acesta.

***

Ştirea iniţială: Cătălin Sindile a precizat la intrarea în Parchetul general că a venit să dea explicaţii şi că este însoţit de avocat. El a stat doar câteva minute în sediul Parchetului General, fără a face declaraţii presei la ieşire. Avocata sa a transmis că va fi făcută o declaraţie la ora 13.00.

Directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Laurenţiu Cazan, a fost şi el audiat, miercuri, la Parchetul General în ancheta care vizează violenţele din 10 august. La ieşire, Cazan a spus că ar lua aceleaşi măsuri dacă ”mâine ar fi 10 august”.

Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei, a fost huiduit de un grup de protestatari #Rezist, mai mulţi jandarmi însoţindu-l pe Cucoş până la intrarea în sediul Parchetului General. 

„Să-ţi fie ruşine, Cucoş!”, „Criminalii!”, „De ce vă apără jandarmii?”, „La puşcărie! O să răspundeţui pentru faptele voastre!” sunt câteva dintre mesajele pe care aproximativ 10 protestatari #rezist i le-au adresat atunci când a intrat în sediul Parchetului General.

Cucoş a refuzat să dea declaraţii jurnaliştilor.

Parchetul General a anunţat săptămâna trecută că şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, în timp ce maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite