Şeful Brigăzii speciale de jandarmi, colonelul Cătălin Paraschiv, audiat la Parchetul General în dosarul „Violenţele de la mitingul diasporei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colonelul Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmerie a fost audiat joi la Parchetul General în dosarul ce vizează violenţele de la mitingul diasporei din 10 august din Piaţa Victoriei. „Mi-am asumat riscul în momentul în care mi-am condus oamenii fără niciun fel de problemă”, a declarat acesta când a ajuns la Parchet.

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmerie, colonelul Cătălin Paraschiv a fost citat joi la Parchetul General în calitate de martor unde a fost audiat în dosarul ce vizează violenţele de la protestul din 10 august. 

Cătălin Paraschiv este primul şef al forţelor de ordine prezent în Piaţa Victoriei care este audiat în acest dosar. 

Întrebat la ieşirea de la audiere dacă jandarmii au acţionat agresiv la adresa protestatarilor acesta a răspuns că „dacă m-aţi văzut pe mine că am acţionat agresiv, atunci aveţi dreptate”. 

La întrebarea dacă îi asumă riscul ca pe numele lui să fie deschis un dosar penal acesta a răspuns că „este un risc pe care şi l-a asumat î momentul în care a condus forţele de ordine”.

Cătălin Paraschiv a declarat, la cîteva zile după evenimentele din 10 august într-un interviu că nu el a fost comandantul acţiunii din Piaţa Victoriei, şi că până în jurul orei 23.00 Brigada Specială nu a intervenit deloc şi că ordinul de evacuare a pieţei s-a primit în momentul în care ”au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur”, din toate părţile.

”S-a primit la un moment dat un apel pe 112 cum că se încearcă vandalizarea Springtime pe bd. Titulescu. Jandarmeria Română avea toate forţele masate în jurul Guvernului şi nu aveam niciun gând de ripostă. S-a apelat la colegii de la Poliţie, care au trimis echipaje să vadă ce se întâmplă şi să ia primele măsuri. Aceste echipaje de la Poliţie au fost atacate. S-a cerut sprijin Jandarmeriei, prin comandantul acţiunii, care a trimis două detaşamente de jandarmi să sprijine poliţia”, a susţinut Paraschiv.

El a spus că cele două detaşamente s-au deplasat acolo, au luat primele măsuri, i-au ajutat pe colegii de la poliţie şi împreună au reuşit să iasă din zona respectivă.

”Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau..., după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (...) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, a afirmat şeful Brigăzii speciale.

Cătălin Paraschiv a susţinut în cadrul aceluiaşi interviu că nu el a fost comandantul acţiunii, ci a condus doar brigada specială. În plus, el a negat că i-ar fi smuls telefonul unui ziarist, spunând că doar l-a luat de mână şi l-a tras prin cordonul de jandarmi.

Miercuri, la Parchetul General a fost audiată în dosarul violenţelor din 10 august prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, cea care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. Ea a susţinut la ieşirea de la audieri că a respectat legea "cu stricteţe”, iar ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei pe care l-a semnat respectă legislaţia în vigoare. Speranţa Cliseru a mai spus că are calitatea de martor în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului General şi nu a vrut să răspundă la întrebările jurnaliştilor, repetând că a respectat legea. De asemenea, Cliseru a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare. Dosarul a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite