Şefii Poliţiei fac un pas în spate. Ofiţerii Serviciul Omoruri au încasat perfect legal sporurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerii desemnaţi cu cercetarea prealabila în cazul în care poliţişti ai Serviciul Omoruri au fost acuzaţi că ar fi luat un spor de toxicitate deşi nu ar fi trebuit şi-au încheiat activitatea şi au finalizat cercetările. Concluziile sunt că poliţiştii de la Omoruri sunt nevinovaţi.

„Nu constituie abatere disciplinară în sensul art. 57 din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare”, au concluzionat ofiţerii care au efectuat verificările. 

Nevinovăţia ofiţerilor a fost confirmată şi de Directorul General al Poliţiei Capitalei, cel care iniţial a dispus controlul.

Totodată şi-a încheiat activitatea şi grupul de lucru constituit la nivelul Poliţiei Capitalei şi a concluzionat că sporul a fost acordat legal şi face mai multe recomandări, printre care şi ca să se încerce, pe cât posibil, ca instituţia „să restituie poliţiştilor sumele care au fost tăiate nejustificat”. 

Reamintim că, ofiţerii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei au fost cercetaţi disciplinar pentru fapte imputabile şefilor Poliţiei. Mai exact, aceştia au fost anchetaţi că ar fi luat un spor de toxicitate care se acordă în funcţie de timpul petrecut în preajma substanţelor nocive deşi nu ar fi trebuit. Numai că, acest spor a fost aprobat lună de lună chiar de şeful Poliţiei Române şi de şeful şl Poliţiei Capitalei.

La jumătatea lunii trecute, un comunicat emis de Poliţia Capitalei anunţa că  „verificarea dispusă de către conducerea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi care vizează conducerea Serviciului Omoruri are la bază  o sesizare, transmisă spre verificare structurii de control intern, conform căreia, în trecut, personalul cu atribuţii în întocmirea, vizarea şi aprobarea documentelor privind acordarea unor sporuri specifice serviciului, nu le ar fi întocmit în mod corect”.

Şi astfel, toţi ofiţerii Serviciului Omoruri au fost acuzaţi că ar fi primit un spor nemeritat. Însă, aceste sporuri au fost aprobate de şefii Poliţiei. 

Concret, potrvit legii, la începutul fiecărui an prin ordin al şefului de inspectorat se stabilesc categoriile de personal ce urmează să primească sporuri pentru condiţii vătămătoare de muncă. 

În ordin sunt prevăzute inclusiv în ce procente se acordă aceste sporuri. Ulterior fiecare şef de structură întocmeşte un tabel cu personalul din subordine care a desfăşurat activităţi în condiţiile date precum şi numărul de ore lucrate de fiecare poliţist  în parte. Evidenţa orelor lucrate de fiecare poltist se ţine la nivelul  structurii din care face parte.

După întocmire, actele se semnează de şeful structurii şi supuse aprobării ordonatorului de credite în speţă şeful de inspectorat Poliţia Capitalei sau Poliţia Română. 

Totodată documentele sunt verificate de către personalul din cadrul serviciului financiar contabil. Dacă totul este corect în luna următoare poliţiştii primesc drepturile salariale şi sporurile aferente. În cazul în se constată nereguli ori faptul că documentele sunt neconforme, tabelul de plată se restituie structurii care le-a întocmit solicitându-se îndreptarea erorilor.

În adresa de restituire a documentelor către structura emitentă trebuie să se specifice în mod clar ce anume este greşit în întocmirea acestora şi din ce motiv nu sunt luate în calcul la respectivele drepturi salariale. După rectificare actele supuse din nou aprobărilor,  verificărilor şi sunt introduse ulterior la plată.

Aşadar, orice ban primit de poliţişti la capitolul sporuri este încasat numai după un tabel centralizator care este vizat de şefi. „Documentele întocmite şi semnate de şeful structurii nu sunt luate în calcul în lipsa aprobări date de ordonatorul de credite şi a vizei date controlul financiar preventiv”, spun poliţiştii cu ştate vechi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite