Şcoala trebuie să-i mai aştepte pe elevii de pe Valea Sebeşului: sunt plecaţi în transhumanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciobanii stau toată vara pe munte, cu oile
Ciobanii stau toată vara pe munte, cu oile

Peste 100 de elevi de pe Valea Sebeşului, în judeţul Alba, încep şcoala cu două săptămâni mai târziu decât colegii lor, care au inaugurat azi noul an şcolar. Ei îşi ajută părinţii la creşterea oilor şi sunt încă pe munte, în transhumanţă.

Astfel, trei şcoli din comuna Săsciori nu au început anul şcolar azi, conform informaţiilor oferite de şeful adjunct al Inspectoratului Şcolar Alba, Marcela Dărămuş. La şcoala cu clasele I-VIII din Loman învaţă 100 de elevi, care vor începe şcoala odată cu studenţii, la 1 octombrie. Încă 13 copii sunt la muncă şi vor merge la ore cu întârziere la şcoala cu clasele I-IV din Tonea, iar în localitatea Pleşi – nouă copii.

"Aceşti elevi vor începe şcoala doar la 1 octombrie şi vor recupera pe parcursul anului şcolar cursurile pierdute. Schimbarea structurii anului şcolar a fost aprobată de Inspectoratul Şcolar Alba", a spus Marcela Dărămuş. Copiii vor avea ore de curs şi sâmbăta pentru a recupera primele două săptămâni.

Aceste şcoli şi încheie anul şcolar mai devreme, prin dispensă dată de Inspectoratul Şcolar Alba, din acelaşi motiv: elevii pleacă în transhumanţă, împreună cu părinţii. În fiecare vară, în zonă, copiii merg pe munte cu turmele de oi şi nu coboară decât la sfârşitul lunii septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite