Începe Bucharest Pride! 27 de evenimente dedicate promovării drepturilor LGBT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe Bucharest PRIDE 2016, festivalul drepturilor şi culturii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transsexuale (LGBT) din România. În perioada 20-25 iunie vor avea loc o serie de evenimente dedicate egalităţii în drepturi. Festivalul se încheie cu Marşul Diversităţii, ce are loc pe 25 iunie, de la ora 15.30, pe ruta Arcul de Triumf – Piaţa Victoriei.

La marş va participa Michael Roth, ministrul de stat german pentru Afaceri Europene, precum şi Carla Delgado, prima persoană transsexuală aleasă parlamentar în Spania.

Ajuns la cea de-a 12-a ediţie, Bucharest PRIDE se desfăşoară sub semnul familiei. Festivalul Bucharest PRIDE cuprinde 27 de evenimente. Unele din aceste evenimente vor fi expoziţii, conferinţe, seminarii sau workshop-uri.

„Dreptul la viaţă intimă, privată şi de familie e garantat de Constituţie şi de toate tratatele internaţionale şi europene la care România e parte. La fel şi dreptul la nediscriminare.“

Din acest motiv, organizatorii au ales pentru acest an un slogan reprezentativ: ”Pe 25 iunie, mergem la PRIDE în familie!”. 

Ediţia din acest an a Bucharest PRIDE se desfăşoară şi sub semnul celor 3 milioane de semnături care au fost strânse pentru a modifica Constituţia, specificând că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Organizatorii au declarat despre aceasta iniţiativă, referindu-se la  „familia pe care 3 milioane de români încearcă să o redefinească, limitându-i sensul. Familia pe care ei vor să ne-o interzică.“

„Ultimele şase luni au însemnat pentru persoanele din comunitate o confruntare zilnică cu  ura şi intoleranţa celor care strângeau semnături „împotriva homosexualilor,” nicidecum pentru prezervarea familiei tradiţionale. Semnăturile au fost strânse fără consideraţie sau respect pentru demnitatea persoanelor LGBT, care sunt deseori vecinii, colegii de muncă şi şcoală, enoriaşii sau chiar prietenii celor implicaţi“, au afirmat aceiaşi organizatori.

Ei au considerat că acest demers „i-a afectat şi pe heterosexualii ce nu se încadrează în tiparul promovat de Coaliţia pentru Familie, cărora li s-a spus iar şi iar că relaţiile şi afecţiunea ce îi leagă nu merită recunoaştere şi protecţie.“

Astfel, scopul acestui marş este de a arăta că

pentru comunitatea LGBT „familia înseamnă acelaşi lucru ca pentru toţi românii: rude apropiate, părinţi, copii, parteneri de viaţă şi tot alaiul lor. Înseamnă respect, dragoste, preţuire, protecţie, siguranţă. Mai mult, pentru persoanele LGBT, deseori discriminate şi marginalizate, confruntate cu oportunităţi reduse pe piaţa muncii, acces limitat la servicii medicale sau la educaţie, violenţă şi hărţuire, chiar comunitatea şi aliaţii ei reprezintă o familie şi un sistem de suport.

Suport de care avem nevoie anul acesta mai mult decât am avut vreodată“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite