În ce măsură vor plăti românii amenzile după majorarea intervalului de plată la 15 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Undă verde pentru legea care le va da posibilitatea românilor să-şi achite amenzile la jumătate din valoare în 15 zile şi nu 48 de ore, cât este în prezent. Asta după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege în acest sens, care îşi propune eficientizarea şi facilitarea procesului de achitare a contravenţiilor.

Legea, care va produce efecte în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial, este cu două tăişuri, avertizează specialiştii, care susţin că românii ar putea avea mai mult timp la dispoziţie pentru a contesta amenzile, mai ales dacă se simt nedreptăţiţi. „Cei conştiincioşi îşi vor achita amenzile”, atrage atenţia psihologul Mihai Copăceanu. 

Românii vor găsi motive să fenteze legea

Concret, legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prevede că jumătate din amendă poate fi achitată în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în document arată legea adoptată, decizional, de Camera Deputaţilor, pe 27 iunie 2018. 

„Din punctul meu de vedere, românii care vor să îşi plătească dările către stat vor face rost de bani pentru a-şi achita amenzile. Dar pentru o altă categorie de persoane va fi un avantaj în plus pentru a nu plăti amenda. O vor contesta, vor încerca să fenteze legea, mai ales dacă se vor simţi nedreptăţiţi de contravenţie primită. Românii, neplătind amenda, nu îşi recunosc vina. Soluţia este ca amenzile să fie în cuantum mai mare, în străinătate, spre exemplu, se merge chiar pe confiscarea maşinii. Românul contestă orice, e cel care se ceartă cu poliţistul sau cu controlorul din mijloacele de transport în comun ori din tren”, a explicat, pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu. 

De cealaltă parte,  sunt specialişti care afirmă că termenul de 48 de ore pntru plata amenzii la jumătate era mult prea scurt, astfel că măsura este binevenită. „Cele 48 de ore erau extrem de limitative pentru cei care vroiau să-şi plătească amenzile. Sunt mulţi oameni de bună credinţă care vor fi ajutaţi de modificarea termenului de plată la jumătate a amenzilor. Nu întotdeauna poliţistul poate încasa amenda pentru că nu are chitanţier. Mărirea termenulul de la 48 de ore la 15 zile mai înseamnă şi o îmbunătăţire a colectării sumelor de bani la buget“, a explicat, la rândul său, avocatul Adrian Cuculis.

Sistem informatic de gestionare a amenzilor

Potrivit acestuia, „legile nu schimbă peste noapte mentalitatea românilor”, fiind nevoie de educaţie şi responsabilizare încă din şcoală. De altfel, actul normativ prevede, între altele, deschiderea unui cont unic la Trezoreria Statului, unde vor fi centralizate toate sumele încasate din amenzi. 

În plus, legea promulgată de preşedintele Iohannis reglementează obligaţia utilizării unei serii de evidenţă unică a proceselor-verbale de constatare a contravenţie, instituie titlul de creanţă electronic, ce cuprinde datele din procesul verbal şi dă undă verde pentru crearea unui sistem informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite