VIDEO 81 de ani de la Restauraţia carlistă. Vezi cum l-au primit bucureştenii pe Carol al II-lea, într-un film din arhiva britanică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 8 iunie 1930, Carol al II-lea a fost proclamat rege al României, după ani întregi de peregrinări. El a rămas pe tron până la 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale în favoarea fiului său, Mihai.

Ziua de 8 iunie a fost sărbătorită, între 1930 şi 1940, an de an, drept Ziua Restauraţiei Carliste. Domnia lui Carol al II-lea a stat sub semnul camarilei, grupul de influenţă din jurul regelui, implicat în numeroase acte de corupţie.

Un filmuleţ postat pe site-ul arhivei britanice de film, www.britishpathe.com, vechi de 81 de ani, înfăţişează revenirea lui Carol al II-lea la tronul României. Înregistrarea nu are sonor şi se numeşte „Bucharest. King Carol II returns to the Throne. First and exclusive pictures from the Rumanian capital" (Bucureşti - Regele Carol al II-lea se întoarce la tron. Imagini exclusive şi în premieră din Capitala României).

Cameramanul care l-a însoţit atunci pe rege a înregistrat mulţimea de bucureşteni care se înghesuiau încercând să atingă trăsura în care se afla Carol al II-lea, precum şi parada de pe străzile din oraş. În timpul paradei, regele este însoţit de numeroşi ofiţeri şi de un preot ortodox.

CLICK pe imagine pentru a vedea filmul păstrat în arhiva britanică.

KING CAROL

<p>Your browser does not support iframes.</p>

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite