Tinerele din Bucureşti care scot bani din scrisul de mână. Cum au ajuns să livreze 10.000 de scrisori în toate colţurile ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lumea mesajelor transmise electronic, două tinere din Capitală au pus pe picioare o afacere prin intermediul căreia trimit epistole scrise de mână, ca pe vremea bunicilor. Serviciul este destinat tuturor celor care fie nu-şi găsesc cuvintele, fie vor să le facă o surpriză şi să îi impresioneze pe cei dragi.

„Livrez dragoste“, aşa cum a fost botezată ideea transformată într-o afacere frumoasă a tinerelor, Cristina Dobrescu şi Loredana Munteanu,a prins contur în toamna anului 2013. Atunci când Loredana se plimba cu bicicleta pe străzile Bucureştiului. Sub razele blânde ale soarelui, tânăra şi-a imaginat cum ar fi să aibă coşuleţul de la bicicletă plin cu scrisori, pe care să le livreze direct la domiciliul unor persoane pe care nici măcar să nu le cunoască.

„O idee convertită, ulterior, într-un concept de recreare a manierei clasice de comunicare: scrisoarea. Aşa a ajuns ca, în martie 2015, proiectul să fie lansat, iar de atunci, cu greu îndepărtăm petele de cerneală de pe degete“, povesteşte Cristina Dobrescu, cea de-a doua tânără implicată în proiect.

PUTEREA SCRISORILOR

În urmă cu mai mulţi ani, atunci când internetul şi telefonia mobilă nu erau unele dintre cele mai importante mijloace de transmitere a mesajelor, oamenii aflaţi la distanţe mari comunicau eficient prin intermediul scrisorilor. De multe ori, scrisorile de dragoste erau decorate cu tot felul de mici artificii, menite să-i demonstreze destinatarului cât de importante erau cuvintele notate cu mare grijă pe coala de hârtie. Astăzi, foarte puţini oameni îşi mai trimit scrisori, deseori apelând la metodele moderne de comunicare: SMS-uri, e-mailuri sau mesaje transmise prin intermediul reţelelor sociale.

image

În acest context, Loredana Munteanu şi Cristina Dobrescu şi-au dorit să reaprindă dorinţa oamenilor de a-şi trimite scrisori pe hârtie, dovezi palpabile ale sentimentelor pe care le au faţă de cei dragi. „Inevitabil, cu toţii folosim internetul şi telefonul,  însă, din când în când, recomandăm să surprindem oamenii frumoşi din viaţa noastră cu o astfel de surpriză. Ce-i drept, e un gest mărunt, dar care face diferenţa. Să ne imaginăm că un mesaj virtual sau un SMS se mai şterge, dar o scrisoare se păstrează cumva mai multă vreme“, mai spune Cristina Dobrescu.
Şi pentru că sunt de părere că scrisorile au puterea de a aduce un zâmbet pe faţa oamenilor, în timpul liber le împart şi necunoscuţilor. Aşa s-a întâmplat şi în urmă cu câteva luni, atunci când au pus peste 200 de scrisori într-un metrou care circula gol dinspre Berceni spre Piaţa Unirii. În momentul în care călătorii s-au urcat în trenul subteran, au găsit micuţele cadouri care le-au făcut ziua mai frumoasă.

SCRISOAREA AJUNGE ÎN CEL MULT TREI ZILE

Nu există criterii de selecţie pentru cei care vor să apeleze la serviciul online livrezdragoste.ro, mica afacere a fetelor. Tot ce trebuie să facă cel care doreşte să trimită o scrisoare este să intre pe site-ul tinerelor şi să le contacteze pentru a pune la punct detaliile scrisorii şi modul în care aceasta va fi trimisă.

image

„Se alege varianta de scrisoare: în plic reciclat cu sigiliu roşu sau în sticlă vintage cu hârtie de calc arsă pe margini. Se trimite textul virtual, adică povestea aşa cum este văzută de expeditor, se completează datele necesare livrării, se poate selecta opţional un buchet de flori, se transcrie într-o formă frumoasă şi, apoi, urmează partea de offline, adică cea de a expedia efectiv epistolele“, explică tinerele. În cel mult trei zile, scrisoarea ajunge la destinatar, iar modalitatea de livrare diferă în funcţie de locul în care este destinatarul. De exemplu, cei care locuiesc în Bucureşti primesc scrisoarea de la un „curier“ pe bicicletă, în timp ce românilor din alte colţuri ale ţării li se trimite prin curier.

10.000 DE SCRISORI ŞI 1.500 DE EURO

Cei care vor să trimită o scrisoare ca pe vremurile bunicilor au două variante: fie aleg să îşi scrie gândurile, pe care ulterior să le trimită fetelor, fie le dau detalii acestora despre ce ar vrea să conţină scrisoarea. Desigur, expeditorul este încurajat să îşi scrie propriile gânduri, însă dacă nu este foarte inspirat pe moment, le poate lăsa pe cele două tinere să „personalizeze“ scrisoarea în funcţie de detaliile pe care acesta le menţionează. „Nu există un draft al scrisorii, ci se compune textul în funcţie de detaliile primite de la expeditor, de la povestea lor unică, astfel încât finalul să exprime cât mai mult din vocea sa. Imediat ce se confirmă, putem înainta la pasul scrierii“, spune Loredana Munteanu.

image

Până acum, tinerele au scris şi expediat aproximativ 10.000 de scrisori, atât solicitate de clienţii lor, cât şi epistole făcute special pentru evenimentele proprii pe care le-au organizat, cum a fost cel din metrourile bucureştene. Cel mai tânăr client pe care l-au avut a fost o fetiţă în vârstă de 9 ani, care a vrut să-i trimită tatălui ei o scrisoare în care să-i spună cât de mult îl iubeşte. În ceea ce-l priveşte pe cel mai în vârstă client, acesta este un bărbat de 68 de ani care a vrut să-i pună pe hârtie câteva gânduri sincere nepotului său care începea un nou capitol important din viaţă: clasa întâi.

De când au lansat proiectul şi până în acest moment, fetele au luat parte la o mulţime de poveşti impresionante, pe care le-au scris cu multă pasiune. Spre exemplu, au fost cazuri în care au trimis scrisori de dragoste, iar în plic se ascundeau inele de logodnă. „O mătuşă emoţionată de venirea pe lume a nepoţelului ei i-a trimis o scrisoare prin care îi ura bun-venit şi a fost livrată la două ore după naştere, direct la maternitate“, îşi aminteşte Cristina Dobrescu despre o altă poveste care a impresionat-o. Pentru a pune pe picioare proiectul „Livrez dragoste“, fetele au investit multă energie, bucurie, dar şi 1.500 de euro, după cum mărturisesc chiar ele. 

image

Preţul unei scrisori variază în funcţie de preferinţa expeditorului. Astfel, pentru scrisorile trimise în plic, doritorul trebuie să scoată din buzunar 39 de lei, în timp ce pentru o scrisoare trimisă într-o sticlă preţul creşte cu 40 de lei. În funcţie de mărimea textului, pentru realizarea unei singure scrisori fetele lucrează circa 30 de minute. 

Cine sunt fetele care scriu de mână

Pline de entuziasm, Loredana Munteanu (27 de ani) şi Cristina Dobrescu (28 de ani) se dedică în totalitate proiectului pe care l-au pus pe picioare. Loredana este absolventă de Ştiinte Politice, Sociologie, Antreprenoriat şi Piaţa de Artă şi întotdeauna a fost pasionată de tablourile pictorilor Gustav Klimt şi Vasili Kandinski, dar şi de Istoria Renaşterii.

În timpul liber călătoreşte şi citeşte mult. Cristina Dobrescu, partenera de proiect a Loredanei, a terminat Facultatea de Finanţe Bănci şi Economie, iar în ultimii trei ani a decis să se reprofileze. „Nu a fost uşor, dar m-am descoperit mai bine în mediul artistic. Sunt pasionată de caligrafie şi tot timpul caut noi tipuri de scris prin care să îi surprindem pe cei care se gândesc să transmită o scrisoare cu ajutorul nostru“, mărturiseşte tânăra.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite