Singura baie publică din Bucureşti, Griviţa, renovată de două ori într-un deceniu. Toată afacerea ne costă 900.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura baie publică din Bucureşti, Baia Griviţa, va intra în renovări generale pentru următoarele 11 luni. Baia Griviţa a mai fost renovată acum 10 ani, în timpul mandatului de Primar General al lui Traian Băsesecu.

Înfiinţată de Regina Maria şi inaugurată în 1897, Baia Griviţa a apartinut iniţial unor familii de evrei înstăriţi pe nume Abramovici si Harimovici, în prezent ea fiind în custodia Primăriei Bucureşti. Foarte afectată de cutremurul din '77, clădirea a fost închisă în 2000 şi renovată timp de doi ani. Reparaţiile de atunci au vizat în special structura de rezistenţă a clădirii şi aspectul interior. Un acoperis nou, gresia, faianţa, canapelele şi garderobele noi, instalaţiile sanitare, electrice şi termice, curţile exterioare curăţate de gunoaie şi plantate cu gazon au ridicat factura renovării din 2000 la 192.000 de euro.

La zece ani de la repunerea ei în funcţiune, Consiliul General al Municipiului Bucureşti vrea ca amplasamentul din strada Sfinţii Voievozi să intre din nou în reparaţii capitale.

Suma de 697.000 euro alocată acestui proiect va fi folosită pentru schimbarea instalaţiilor sanitare, a ţevilor care conectează clădirea la sistemul public de alimentare cu apă dar şi pentru schimbarea gresiei şi a faianţei din interior.

“Clădirea este considerată un monument cu o valoare istorică incontestabilă. Renovarea acestui edificiu nu va schimba cu nimic aspectul clădirii, elementele de decor vor fi restaurate iar mare parte din banii alocaţi acestei lucrări se vor duce pe îmbunătăţirea condiţiilor din interior. Datorită mediului foarte umed, clădirea se degradează repede. Un sistem de ventilaţie performant ne este absolute necesar” a declarat pentru reporterii “Adevărul” directoarea băii, Florea Nuţa.

200 de clienţi pe zi

Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru renovarea Băii Griviţa va fi suspus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti în şedinţa din 23 februarie.

“Starea ansamblului băii este destul de precară deoarece partea de finisaje este vizibil afectată de umezeală, igrasie şi ciuperci. În zonele unde funcţionează saunele şi camerele de masaj, finisajul este deteriorat, iar placajele cu gresie, faianţă şi mozaic sunt parţial deteriorate. Sistemul de evacuare a apelor meteorice este de asemenea deteriorat, ceea ce a dus la infilitraţii de apă la nivelul tavanelor”, se precizează în raportul de specialitate al Primăriei Capitalei.

Suprafaţa totală a complexului este de 1140 metri pătraţi. La sectorul comun sunt 60 de locuri pe oră la sauna umedă, sauna uscată, duşuri comune şi mesele de masaj. În sectorul individual există doar 22 de locuri pe ora la aceleaşi facilităţi. Piscina exterioară dispune de 50 de locuri pe şezlonguri. În interiorul complexului, există şi o sală de gimnastică.

Cu o capacitate de aproximativ 200 de persoane pe zi, baia este locul unde pentru suma de cinci lei, vă puteţi bucura de cea mai ieftină sesiune de spa din Bucureşti, unde, sub acelasi abur, se inghesuie, bătrâni, doamne care preferă să îşi facă singure tratamente cosmetice, contabili, avocaţi dar şi oameni ai străzii.

Programul este zilnic, de luni până sâmbătă, între orele 10.00-18.00, pentru bărbaţi, pensionari, elevi şi studenţi, iar joia este ziua în care femeile se pot bucura de tratamentele oferite de singura baie publică din Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite