Sfatul nutriţionistului: Carnea de miel la tigaie sau la grătar, cea mai periculoasă. Vezi cum trebuie preparată pentru a fi mai puţin dăunătoare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai nocive alimente sunt tocmai cele care nu lipsesc de pe masa niciunui român în zilele Sărbătorilor de Paşti, mielul şi drobul. Medicii spun că efectele dezastruoase asupra organismului pot fi contracarate dacă sunt respectate câteva reguli de preparare şi dacă sunt evitate conbinaţiile cu anumite alimente.

Alimentul reprezentativ pentru Sărbătoarea Pascală este carnea de miel. Din păcate, mielul nu este încărcat numai de simbolistică religioasă ci şi de grăsimi şi substanţe cancerigene.

„Mielul are una dintre cărnurile cel mai greu de digerat. Este plin de grăsimi iar crusta care se formează la gătit este plină de substanţe cancerigene. Carnea de miel devine şi mai periculoasă dacă este pregătită la temperaturi ridicate sau la grătar, la foc mare”,
ne-a spus dr. Nicoleta Mândrescu de la Institutul de diabet, nutriţie şi boli metabolice din Bucureşti.

Cum scăpăm de crusta cancerigenă?

Medicul recomandă ca mielul să fie preparat doar la temperaturi scăzute şi să fie evitată consumarea împreună cu alte alimente grele.

„La miel nu se poate renunţa pentru că este tradiţional, dar putem să-l facem mai puţin nociv. Astfel, putem să-l preparăm la cuptor la temperaturi mai mici, de 80-90 de grade, timp îndelungat. Să nu-l prăjim rapid pentru că se formează imediat crusta aceea cancerigenă. Nici la grătar nu este foarte sănătos pentru că fumul e nociv, dar dacă este făcut la jar, încet, va fi mai uşor pentru organism”, ne-a mai spus dr. Nicoleta Mândrescu.

Un alt aliment periculos, drobul, este de asemenea nelipsit din casele românilor de pe masa de Paşti. Specialistul spune că tot acest amestec de organe conţine mult acid uric, periculos pentru organism.

Este de asemenea un produs greu de digerat şi excesul duce la complicţaii, crize biliare, crize de hipertensiune.

Drobul, plin de acid uric


„Mai ales după ce s-a ţinut post este periculoasă toată această invazie de produse şi preparate din carne. Corpul nu este obişnuit să digere, tot fluxul sanguin merge spre digestie aşa că alte organe, cum ar fi creierul sau inima, rămân fără combustibil. De aceea ne resimţim, suntem mai obosiţi după un fetin iar în unele cazuri organismul cedează, facem crize de hipertensiune, biliare, atac vascular, pancreatită acută. Nu mai luăm în calcul şi alcoolul, care poate să pună capac. De aceea sunt pline urgenţele de sărbători”, ne-a mai spus specialistul.

Medicul atrage atenţia şi asupra ouălor, care consumate în exces pot crea alergii.

Pentru persoanele active fizic, carnea de miel nu reprezintă o problemă dacă este consumată câteodată, nu însă şi pentru persoanele cu probleme de sănătate cum ar fi obezitatea, dislipidemia, hepato-renalismul, trigliceridemia sau hipertensiunea arterială. Chiar şi o persoană tânără şi sănătoasă însă, dacă face excese, va ajunge să aibă una sau mai multe afecţiuni cauzate de nutriţie.

Citiţi mâine pe bucuresti.adevarul.ro care este reţeta perfectă pentru masa de Paşti, astfel încât  să nu trebuiască să renunţaţi la miel şi drob.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite