Oprescu vrea să închirieze apartamente pentru locatarii blocurilor cu risc seismic. Nicuşor Dan: „Oamenii nu mai cred în Primărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu vrea să închirieze apartamente pentru cei care locuiesc în clădiri cu risc seismic FOTO Mediafax
Sorin Oprescu vrea să închirieze apartamente pentru cei care locuiesc în clădiri cu risc seismic FOTO Mediafax

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că vrea să obţină sprijinul guvernului pentru închirierea a 12.000 apartamente, în care să fie cazaţi bucureştenii care locuiesc în blocuri cu risc seismic. Edilul-şef a mai spus că vrea ca legislaţia să fie schimbată, iar reabilitarea clădirilor cu risc seismic să poată fi realizată mai simplu, pentru că, în prezent, este nevoie de acordul tuturor proprietatilor din bloc.

Oprescu a povestit că nu poate intra cu forţa în apartamente şi, cu atât mai mult, nu poate consolida imobilele bucureştenilor fără acordul acestora.

„Dacă o persoană din acel bloc nu este de acord, sfânta proprietate, şi nu o spun peiorativ, este intangibilă. Au durat luni şi ani pentru ca să putem să convingem acolo unde am putut să o facem. În afară de cele 30 de clădiri, vă rog să reţineţi faptul că 100 şcoli sunt consolidate şi reparate pe programul BEI, un program uitat de Dumnezeu de prin anii 2003 şi reluat în 2008. În acest moment, până la sfârşitul anului se termină lucrările la cele 100 de şcoli şi la cele 12 săli de sport. Rămân în reparaţie şi în consolidare, până în martie 2014 încă 3 şcoli", a explicat primarul general.

„Locuinţele de necesitate“, cazare temporară

Întrebat de jurnalişti dacă are unde să-i cazeze pe bucureştenii a căror locuinţe ar putea fi reabilitate,  Sorin Oprescu a declarat că municipalitatea nu duce lipsă de astfel de „locuinţe de necesitate“.

„Vrem să cerem Guvernului sprijinul ca să putem să-i cazăm în cele 12.000 apartamente care stau a fi vândute sau închiriate în Bucureşti. Cele 12.000 de apartamente sunt construite şi sunt ţinute probabil pentru timpuri imobiliare mai bune. Apartamentele sunt în toate zonele Capitalei unde s-au construit şi stau goale de 4-5 ani. Preţurile chiriilor vor rezulta în urma negocierilor cu cei care le-au făcut“, a ţinut Oprescu să precizeze.

Totodată, edilul-şef a atras atenţia asupra faptului că pentru a putea fi consolidate imobilele care se află în pericol este necesar ca oamenii să se mute pe timpul lucrărilor.

„O familie va plăti o participaţiune la consolidare cam în jur de 10%-15%, restul îl plătim noi împreună cu Ministerul Dezvoltării, jumăta-jumătate. Vrem să închiriem aceste apartamente pe parcursul reparaţiilor şi să putem cuprinde un număr de trei, patru ori mai mare de oameni. Avem această posibilitate, dar trebuie făcută şi cu sprijinul Guvernului că nici noi nu avem bani în aşa fel încât în câteva luni să putem termina cel puţin cu clasa 0, riscul seismic cel mai mare“, a spus Oprescu despre costuri.

„Ce să faci cu trusa dacă pici cu blocul?“

În timp ce doar cinci la sută din blocurile cu risc seismic din Bucureşti au fost reabilitate, municipalitatea vrea, printre altele, să achiziţioneze 4.000 de truse de prim ajutor în caz de cutremur. Acestea ar trebui să conţină un fluier, batoane alimentare şi şerveţele pentru igienă. În total, în 2012, Primăria a cheltuit 100.000 de euro pe truse, urmând ca anul acesta investiţia să fie estimată la 220.000 de euro.

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a declarat, pentru adevarul.ro, că soluţia propusă de Sorin Oprescu în caz de cutremur i se pare una inutilă şi nu înţelege cum i-ar putea ajuta pe oamenii care au de suferit în timpul cutremurului. „4.000 de truse înseamnă foarte puţin şi chiar dacă presupunem că acestea ar fi suficiente, ce faci cu trusa dacă pici cu blocul?“, a spus Nicuşor Dan.

Totodată, acesta a precizat că Primăria Capitalei ar trebui să îşi îndrepte atenţia către clădirile considerate nesigure şi către oamenii care locuiesc acolo şi sunt zi de zi în pericol. „Circa 2.600 de clădiri din Capitală sunt pe lista neagră. Fie fac parte din clasa I de rism seismic, clasa II sau nu se încadrează în rândul celor care respectă normele de siguranţă“, spune Nicuşor Dan, care precizează că această cifră este egală cu numărul clădirilor verificate de municipalitate.

Cu alte cuvinte, spune Nicuşor Dan, doar circa 2.600 de imobile au fost inspectate în Bucureşti, iar situaţia celorlalte nu este încă cunoscută. Preşedintele Asociaţiei spune că în ceea ce priveşte mutarea bucureştenilor în „locuinţe de necesitate“ lucrurile nu sunt tocmai roz.

„Oamenii nu mai cred în Primărie şi nu vor să se mute din casele lor pentru că le e teamă că nu se mai pot întorce acolo. În plus, dacă unul dintre proprietari nu este de acord cu consolidarea, municipalitatea nu poate face nimic. Aici le dau perfectă dreptate celor din Primărie“, a precizat Nicuşor Dan, care spune că municipalitatea trebuie să ia urgent măsuri pentru modificarea legislaţiei.

Pe aceeaşi temă:

Centrul Bucureştiului este praf: peste 2.300 de clădiri se pot prăbuşi la primul cutremur

Clădirile cu bulină aşteaptă consolidarea: vezi starea clădirilor pe sectoare!

Un cutremur ca cel din 1977 va demola Centrul Vechi al Bucureştiului

Directorul Institutului de Fizică a Pământului: Nu există legătură între exploatări şi cutremurele din Galaţi

Deşi mic, cutremurul de duminică seamănă cu cel din 1977. „Deocamdată nu s-a terminat activitatea de replici”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite