FOTO VIDEO Regele Mihai I, ovaţionat de bucureşteni: „Monarhia salvează România“, „Uniunea Stalinist-Leninistă face mai mult rău decât bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de oameni au venit la Palatul Elisabeta să-i ureze „La mulţi ani!“ Majestăţii Sale Regele Mihai I FOTO Eduard Enea
Sute de oameni au venit la Palatul Elisabeta să-i ureze „La mulţi ani!“ Majestăţii Sale Regele Mihai I FOTO Eduard Enea

Monarhişti nostalgici fredonând „Treceţi batalioane române Carpaţii“ pe ritmul fanfarei militare, pensionari, părinţi cu copii în braţe, tineri au asistat la ceremonia din curtea Palatului Elisabeta, vineri dimineaţă, unde Regele Mihai I a ieşit la balcon şi i-a salutat. Sute de oameni au strigat la unison „Monarhia salvează România“, festivitatea culminând cu momentul solemn când corul regal a urat  „La mulţi ani!“ Majestăţii sale.

Festivitatea a început de la ora 10.00, oamenii fiind aliniaţi în grupuri la coada formată la poarta palatului. Cu mic, cu mare, bunic ori nepot, fiecare dintre cei veniţi la poarta regelui a primit câte un steguleţ din partea organizatorilor, dar şi o verificare prin filtrul de securitate unde erau puse şi două porţi cu infraroşu.

Nu au lipsit nici pancartele pe care oamenii au scris urări Regelui şi mesaje pro-monarhie. „România este ţară regalistă. Deşteaptă-te, române!“, scria pe una dintre pancarte. Mai puţin obişnuit, nu au lipsit nici elevii, un grup de la un liceu bucureştean fiind adus chiar de profesorul lor de istorie.

„L-am cunoscut pe Mihai, la Cotroceni“

În primul rând, chiar lângă fanfara militară, stătea şi Ana Chiriţescu, o bătrână care spunea că l-a cunoscut personal pe Regele Mihai. „Când aveam 16 ani, în 1937, am venit la Palatul Cotroceni, m-a adus un general care era cunoştiinţă, la Palat. Acolo l-am cunoscut şi pe regele Mihai. Mergeam frecvent, până când a murit regina Maria. Apoi am plecat de la Cotroceni, fiindcă s-a desfiinţat personalul. Monarhia este cea mai bună variantă“, a explicat bătrâna cu ochii abia şterşi de lacrimi.

Sărbătoare la Palatul Elisabeta de ziua Regelui Mihai I


Femeia are probleme de sănătate, nu a mai fost de cinci ani la Palatul Elisabeta. De parcă erau doi prieteni din copilărie care nu s-au mai vizitat de ani, Ana a stat la poalele balconului şi a plâns pe tot parcursul ceremoniei. De curând, a împlinit 92 de ani.

Urări către rege, aplauze, steguleţe fluturate şi Majestatea Sa la balcon cu privirea emotivă, aşa arăta curtea palatului.

Ceremonia părea că a fost o surpriză chiar şi pentru familia regală. Regele Mihai I a ieşit la balconul regal al Palatului Elisabeta în jurul orei 11.15, alături de principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae. Pe fundalul cântecelor de „La mulţi ani!“ intonate de corul regal şi de fanfara militară, sute de români, unii cu lacrimi în ochi, l-au aclamat şi au strigat „Trăiască Regele Mihai I!“. Regele i-a salutat timp îndelungat de la balcon, fără a rosti niciun cuvânt. Profund impresionat, după ce s-a retras cu ceilalţi trei membri ai Familiei Regale, regele Mihai s-a întors, singur, pentru a-i mai saluta încă o dată pe români. După ce uşile balconului regal au fost închise, miile de oameni care l-au aşteptat pe rege au cântat ei înşişi „La mulţi ani!“  

Românii îşi doresc o schimbare

Poate mai mulţi decât în alţi ani, printre oamenii veniţi la Palatul Elisabeta s-au numărat şi personalităţi, ca fostul premier Victor Ciorbea, actori ca Eugean Constantin Motriuc de la Teatrul Mic din Bucureşti, dar şi tineri care cred că România are nevoie de schimbare.

„La noi avem numai parte de tensiuni şi de lipsă de civilizaţie. Avem nevoie de cineva care să susţină adevăratele valori şi de oameni care să-şi protejeze ţara. Românii îşi doresc o schimbare“, a declarat unul dintre cei prezenţi.  

Un tânăr venit cu prietena lui la ceromonie a spus că momentul a fost emoţionant.  Monarhia nu ar fi decât o echilibrare a valorilor româneşti care lipsesc din haosul care domină ţara, crede el.

Constantin Motriuc: „USL, Uniunea Stalinist-Leninistă a făcut mai mult rău decât bine“

Dintre cei veniţi la palat să-i ureze „La mulţi ani!“ Majestăţii Sale, unii s-au arătat vehement împotriva republicii, considerând actuala guvernare doar o continuare a vechiului regim pre-decembrist. Este şi cazul actorului Constantin Motriuc care a fost chiar vehement în a-şi arăta susţinerea pentru monarhie.

„Vin deobicei că sunt monarhist. Cred că ar fi timpul să se schimbe ceva în România. Haosul care domină nu ajută România deloc. L-am aşteptat pe rege şi la aeroport, şi la Intercontinental, şi la Curtea de Argeş, atunci când KGB-istul de Iliescu nu i-a permis să vină în ţară“, a povestit actorul.   

Citește și: Majestate şi atât!

Întrebat cum explică întâlnirea premierului Ponta cu Majestatea Sa, Motriuc a spus că nu înţelege. „Nu se explică în niciun fel. USL-ul, care este Uniunea-Stalinist-Leninistă, nu are nicio legătură cu Monarhia. Dimpotrivă, cred că face mai mult rău decât bine“, a mai explicat actorul de la Teatrul Mic.  

La plecare, oamenii au primit şi un flyer alb-negru prin care erau anunţaţi de marşul pro-monarhie din Bucureşti ce are loc duminică. Pliantele erau împărţite de organizatorii în faţa Palatului Elisabeta.


Pe aceeaşi temă:

Ponta, invitat de Regele Mihai la Palat

În programul premierului Victor Ponta nu figurează o întâlnire cu Regele Mihai, însă, potrivit unor surse politice, citat de Mediafax, Regele Mihai I a înaintat o invitaţie către şeful Executivului de a se întâlni pentru a lua prânzul împreună, la Palat.

Marş pro-monarhie: „Vrem ca românii să-şi aleagă liber forma de guvernământ“

Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei organizează duminică, 10 noiembrie, un marş pro-monarhie în care va cere modificarea Constituţiei în vederea obţinerii dreptului cetăţenilor de a alege liber forma de guvernământ.

Monarhia, simbolul sub care s-a construit România modernă. Arbore genealogic

10 mai 1866. Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea în faţa Parlamentului următorul jurământ: „Jur de a fi credincios legilor ţării, de a păstra religiunea României precum şi întegritatea teritoriului ei, şi de a domni ca domn constituţional”. Cu aceste cuvinte, Carol devenea oficial domnitor al României.

VIDEO Istoricul Dan Falcan, la Adevărul Live: „Oamenii au început să vadă în monarhie o opţiune“

Istoricii Dan Falcan şi Manuel Stănescu, alături de sociologul Darie Cristea au analizat, într-o dezbatere Adevărul Live, moderată de Ion M. Ioniţă, datele surprinzătoare ale unui sondaj de opinie ce relevă faptul că opţiunea pentru monarhie este pe locul al doilea în topul preferinţelor românilor, după cea pentru republică prezidenţială.

INFOGRAFIE Un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

Monarhia câştigă teren în România. Rezultatul surpriză al unui sondaj din seria „Adevărul despre România“

Românii vor republică prezidenţială (35,3%), monarhie constituţională (17,7%), republică parlamentară (13,2%) sau republică semiprezidenţială (12,9%), potrivit barometrului de opinie publică „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013 pe un eşantion de 1.082 persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Florin Olteanu, istoric: De ce monarhia nu poate salva România

„Monarhia salvează România” era un slogan care circula în anii 90, la pachet cu adepţii partidelor tradiţionale (sau istorice cum le zic unii). Mulţi aderau în 1996-2000 la monarhie sperând că regele va face restitutio in integrum. După ce în perioada 2000-2004 s-au făcut o serie de retrocedări, rândurile monarhiştilor s-au subţiat. După ce Ion Iliescu a făcut reconcilierea cu regele, aproape că nu mai aveau obiectul muncii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite