Profesor la medicină: “Eu însumi am recomandat studenţi pentru a lucra în afară”. Sute de joburi îi aşteaptă pe medicii din Capitală la târgul MedPharm Careers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1800 de români s-au înregistrat în Consiliul General al Medicilor pentru a putea lucra în Marea Britanie până în prezent. Specialiştii în HR susţin că cererea nu mai este în prezent atât de mare, iar criza a subţiat şi oferta.

Sute de absolvenţi de medicină şi farmacie şi doctori au venit ieri la unul dintre cele mai importante târguri de joburi de profil din Europa – MedPharm Careers. Cu ceva mai puţine joburi din cauza crizei economice, dar oricum mai atractive decât cele din ţară, târgul i-a adunat ieri la interviuri cu angajatorii din Franţa, Germania, Marea Britanie sau Austria, atât pe proaspeţii absolvenţi, cât şi pe veteranii halatelor albe. Motivele principale pentru care vor să plece din ţară nu sunt legate doar de situaţia financiară sau problemele sistemului medical, ci situaţia din România în general. “Abia am absolvit anul acesta facultatea de stomatologie. Lucrez la un cabinet privat. Pe mine mă deranjează în primul rând situaţia generală din România, cu România am o problemă”, explică Nicu. Tânărul îşi propune să aplice pentru joburi în ţările nordice, dar i-ar surâde şi cele mai apropiate de casă.

Sistemul îi descurajează pe tineri

S. M. este medic ortodont şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Capitală. A venit la târg pentru a consulta ofertele, dar nu e hotărât încă dacă va face şi pasul decisiv pentru a pleca în afară. “Sunt în expectativă, aşa cum e toată lumea. Eu am făcut totuşi ceva în România, am o carieră, dar nu se ştie niciodată. Eu însumi am recomandat câţiva studenţi de-ai mei pentru joburi în afară şi lucrează acolo acum”, explică doctorul. Şi motivul pentru care majoritatea studenţilor săi visează la joburi în afară este evident: “Aici câştigă 150-200 de euro pe lună. Acolo vor lua 3.000 de euro”.

Cu toate că profesează de mai bine de trei ani, Teo nu este încă angajat ca medic chirurg, posturile fiind blocate. Asta îl face de altfel să-şi caute un job în afară. “Avem şi un copil şi e mai greu totuşi să plecăm, dar în condiţiile date…”, explică medicul.
Organizatorii susţin că ofertele rămân suficient de atractive pentru medicii care cunosc o limbă străină. Cu salarii de mii de euro, joburile în afară sunt o soluţie pentru zecile de medici români. “Din fericire pentru România, sunt mai puţine cadre medicale care vor să plece peste hotare. Asta şi pentru că foarte mulţi au plecat deja, dar şi pentru că oferta a mai scăzut din cauza crizei economice. Pe de o parte, cei care candidează trebuie să cunoască şi foarte bine o limbă străină, cum ar fi engleza, franceza sau germana”, a explicat Grzegorz Chodkowski, unul dintre organizatori.

Totuşi, numărul doctorilor care au aplicat pentru a intra în Consiliul General al Medicilor, o condiţie necesară pentru a profesa în Marea Britanie, este de 1800, de la aderarea în UE. “Este un număr considerabil, dacă facem o comparaţie cu Polonia care a intrat cu trei ani înaintea României în UE şi are 1900 de medici înregistraţi”, a completat Grzegorz Chodkowski.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite