Planul de administrare al RADET a fost aprobat. De câţi bani are nevoie regia pentru ca bucureştenii să nu rămână fără apă caldă şi căldură în iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în cadrul unei şedinţe de îndată, planul de admnistrare al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET). Concret, Consiliului de Administraţie (CA) al RADET cere bani pentru lucrările de întreţinere şi modernizare a reţelei de termoficare, dar şi majorarea preţului pentru transportul gigacaloriei.

În urmă cu circa două săptămâni, reprezentanţii Consiliului de Administraţie (CA) al RADET au prezentat planul de administrare pe care îl propun pentru redresarea regiei. Aceştia susţin că în acest moment situaţia este una critică şi că o mulţime de bucureşteni riscă să rămână în această iarnă fără apă caldă şi căldură din cauza lipsei banilor. „Datoriile au crescut exploziv şi în acest moment RADET are o datorie de 3,8 miliarde de lei. Din această sumă, 3,6 miliarde de lei reprezintă doar datoria către ELCEN“, susţine Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA. 

RADET cere 10 milioane de lei

Una dintre cele mai mari probleme, în acest moment, vizează starea în care se află reţeaua de termoficare a Bucureştiului. Reprezentanţii RADET susţin în planul de administrare aprobat de consilierii generali că au nevoie urgent de circa 10 milioane de lei, bani necesari pentru reparaţii. În cazul în care aceşti bani nu vor ajunge în visteria regiei cât de curând, există posibilitatea ca, pe timp de iarnă, avariile să se agraveze şi în cele din urmă, din pricina daunelor, reţeaua să cedeze şi o mulţime de bucureşteni să rămână fără apă caldă şi căldură în toiul iernii. 

În ceea ce priveşte eventualele zone afectate, reprezentanţii RADET susţin că cele mai mari avarii s-ar putea produce în partea de este a Bucureştiului, în cartierele Colentina şi Floreasca. 

O altă cerere a CA este un plan de mentenanţă pentru reţeaua de termoficare şi un mix de producători pentru stabilirea unui preţ corect pentru gigacalorie. Totodată, cei din Consiliul de Administraţie susţin că o altă problemă care ar trebui soluţionată urgent ţine de traseul gigacaloriei. „Acum, trebuie să iei gigacaloria din sudul oraşului şi s-o duci în nord, ceea ce înseamnă o mare energie pentru pompare, rezultând costuri mai mari. Costurile, evident, se adaugă la facturi“, mai explică Dumitraşcu.

Creşte preţul facturilor

În planul aprobat de consilierii generali se menţionează faptul că RADET trebuie să funcţioneze pe baza unor principii economice, după cum susţine şi viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea. Acest lucru poate conduce la o majorare a preţului gigacaloriei, lucru pe care l-au declarat şi reprezentanţii CA în urmă cu două săptămâni. „Am cerut majorarea cu 10,13% a transportului pentru gigacalorie. Costul gigacaloriei la consumatorul final nu poate fi stabilit de acum. Depinde de mai multe lucruri. În primul rând trebuie să vedem dacă Primăria Capitalei păstrează ca şi până acum subvenţia de aproape jumătate“, preciza Dumitraşcu.

Luni, 29 iunie, planul de administrare pentru RADET nu a fost aprobat, iar preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat că va demisiona „imediat“, împreună cu restul membrilor Consiliului de Administraţie. Până în acest moment, reprezentanţii RADET nu au oferit un punct de vedere cu privire la demisia lui Dumitraşcu, rămânând de văzut dacă preşedintele demisionează în condiţiile în care planul propus de RADET a fost aprobat. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite