FOTO VIDEO Peste 20.000 de bucureşteni au participat la parada militară de la Arcul de Triumf. Ponta şi Băsescu, prezenţi la festivităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parada militară din acest an organizată cu ocazia Zilei de 1 Decembrie a fost una cu adevărat spectaculoasă, cea mai fastuoasă din ultimii 23 de ani. Pe lângă detaşamentele militare care au participat la festivitate, zeci de aeronave au survolat cerul Capitalei, sub privirile oficialilor României şi ale celor peste 20.000 de români prezenţi la paradă.

Parada militară organizată în Capitală de Ziua Naţională a României a scos în stradă peste 20.000 de bucureşteni, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache. „Nu au existat incidente majore, au fost zece copii care s-au pierdut, dar în cele din urmă au ajuns la familie“, a declarat Enache.

Festivităţile din Capitală au început la ora 11.00 cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare. La câteva minute după, Corul Academic „Divina Armonie“, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“, a început să interpreteze Imnul Naţional al României.

21 de salve de tun

Înainte de începutul paradei militare au fost executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă, un obicei al navelor de război care se păstrează de circa 600 de ani.

În timpul paradei, peste 2.000 de militari români din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au defiliat pe sub Arcul de Triumf. Pe sub monumentul bucureştean au trecut alţi circa 140 de militari din armatele Franţei, Poloniei, Turciei şi Statelor Unite ale Americii.

Imagini de la parada de 1 Decembrie din Capitală

Peste 20.000 de oameni au format un lanţ de-o parte şi de alta a şoselei Kiseleff din Capitală pentru a-i urmări pe militari români şi străini. Cei care nu au reuşit să prindă un loc lângă şosea, s-au urcat pe băncile din apropiere şi în pomii de pe marginea drumului. „De aici de sus se vede mai bine, ce să facem dacă e multă lume“, striga un bărbat agăţat de creanga unui pom.

Aeronavele, vedetele show-ului

Pe lângă parada militară, oamenii s-au înghesuit să vadă cele peste 200 de vehicule care au trecut pe lângă Arcul de Triumf. Înarmaţi cu drapele mici, cumpărate cu cinci lei de la staţiile de metrou, bucureştenii s-au călcat în picioare pentru a filma câteva secunde tancurile care zguduiau asfaltul de pe şoseaua Kiseleff.

În timpul paradei, privirile celor prezenţi la eveniment au fost atrase de vedetele din acest an: 35 de aeronave care au trecut pe deasupra Arcului de Triumf. Elicoptere sau avioane, decorate cu drapelul naţional, au reuşit să capteze minute bune atenţia celor care au venit să vadă parada de duminică.

Aeronavele au zburat în formaţie, iar bucureştenii le-au putut admira de la apropiere pentru că acestea au „defilat“ la aproximativ 200 de metri de sol. Pentru ca acest lucru să fie posibil, au fost necesare ore întregi de antrenamente.

Ponta şi Băsescu, prezenţi la paradă

Printre oficialii care au participat la festivităţile din acest an s-au numărat preşedintele României, Traian Băsescu, dar şi premierul Victor Ponta. Aceştia au depus coroane de flori şi au luat parte la spectacolul aerian, dar şi la cel terestru oferit cu ozacia Zilei Naţionale a României. 

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Sute de militari au făcut repetiţii pentru parada de 1 Decembrie. Victor Ponta şi Mircea Duşa, prezenţi la simularea ceremoniei de duminică

FOTO VIDEO Paradă militară, dansuri populare şi majorete în centrul Bacăului de Ziua României

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite