Malurile lacului Herăstrău, protejate cu 43,9 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţiile malurilor lacului Herăstrău vor fi refăcute printr-un proiect care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Potrivit proiectului de hotărâre, care prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru “apărări de mal lac Herăstrău, inclusiv apărări de mal insule Herăstrău”, valoarea investiţiei este de 43,9 milioane lei din care 38,1 milioane lei pentru construcţii şi montaj. Investiţia va fi eşalonată pe o perioadă de doi ani, în primul an urmând să fie alocate 12,3 milioane lei, iar în cel de-al doilea – 31,7 milioane lei. În primul an lucrările vor avea o durată de cinci luni, iar în cel de-al doilea de patru luni.

Stare tehnică precară

În Expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre se arată că “protecţiile de mal, pe conturul lacului Herăstrău, au fost realizate preponderant în zona malului stâng, unde terenul natural era coborât, iar pe cel drept s-au amenajat alei de circulaţie pietonală de-a lungul apei, cu rol de delimitare a parcului, faţă de lac”. “Scopul şi rolul realizării protecţiilor de mal este menţinerea liniei malurilor lacului în perimetrul amenajat şi evitarea apariţiei fenomenului de eroziune care afectează stabilitatea şi integritatea acestora. Lucrările de susţinere şi de apărare a malurilor Lacului Herăstrău se află într-o stare tehnică precară. Protecţiile malurilor au suferit degradări majore datorită multitudinilor factorilor ce au avut efect nefavorabil asupra stabilităţii şi rezistenţei acestora, cum ar fi: ciclurile de secare şi umplere a lacurilor, infiltraţii din lac în malurile acestuia, arborii ce au crescut în imediata vecinătate a malurilor, vechimea elementelor de susţinere de aproximativ 60 ani, descoperirea (dezgroparea) fundaţiilor isolate ale stâlpilor de susţinere a malurilor în urma efectului de spălare”, se mai spune în text.

Lucrările pot fi făcute în orice perioadă

În document se mai arată că lucrările de reparaţii propuse sunt necesare pentru readucerea amenajării la parametri optimi de funcţionare în condiţii de stabilitate şi siguranţă şi constau în realizarea unui perete din palplanşe sintetice de PVC, solidarizat la partea superioară prin intermediul unei grinzi de coronament de beton armat. Peretele va avea o înălţime de aproximativ 5,5 metri şi va fi ancorat în corpul masei de pământ pe care va fi amenajat şi taluzul dintre aleile pietonale şi palplanşe. “Spre deosebire de amenajările similar realizate din material convenţionale oţel, beton, aluminiu, lemn, protecţiile de mal realizate din PVC şi materiale composite au următoarele avantaje: nu ruginesc, nu putrezesc, nu suferă coroziune, nu sunt afectate de agresiunea micro-organismelor din apă”, se spune în raportul de specialitate semnat de arhitectul-şef Gheorghe Pătraşcu.
Lucrările de amenajare pot fi realizate atât în perioada de exploatare normală a lacului, cât şi în atunci când acesta este golit.

 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite