FOTOGALERIE Martori la naşterea iepuraşilor de ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste zile, ciocolatierii lucrează mai mult ca niciodată la urecheaţii negri şi dulci ce vor umple rafturile magazinelor, de Paşte. Armate întregi de iepuraşi de ciocolată ies zilnic pe poarta fabricii Heidi, din estul Bucureştiului. „Adevărul de Seară” a văzut cum sunt pregătite cadourile dulci de Paşte.

În Fabrica de ciocolată de pe strada Biruinţei, mixerul „mestecă” zgomotos praful fin de cacao, transformându-l în râuri de ciocolată. E foarte cald şi pardoseala alunecă. Ni se spune că de vină sunt picăturile de unt care se scurg din ţevi.

Odată intrat în fabrică, te izbeşte mirosul puternic de ciocolată caldă, zgomotul malaxoarelor şi zecile de halate albe care nu prididesc. Suntem conduşi în prima încăpere. Aici, în trei conşe (cuve cu agitator, n.r) este amestecată timp de 12 ore ciocolata lichidă, la o temperatură de 80 de grade.

image

Delicioşii iepuşaşi, gata de plecare către rafturile hipermarketurilor. Foto: Marian Vilău

Ciocolata este pompată în rezervoare de stocare, menţinută la 40 de grade pentru a fi lichidă şi trimisă prin ţevi la diverse sectii de producţie”, ne spune directorul de producţie, Cătălin Vasilache.

„Încă din luna decembrie a început producţia de iepuraşi din ciocolată. Zilnic, ieşeau pe poarta fabricii aproximativ 5.000 de astfel de delicatese. Acum suntem la final”, explică Cătălin Vasilache.

Noutatea sezonului: morcovul de marţipan
Majoritatea celor care lucrează în fabrică sunt femei. De ce? „Pentru că fetele sunt cele mai harnice, cele mai atente la detalii. Pentru producţia de iepuraşi sunt angrenate aproximativ 18 persoane, şase la pictat, şase la turnarea ciocolatei în forme şi şase la ambalarea în pungi şi apoi în cutii”, ne spune Simona Gavril, manager de proiect.

image

Iepuraşii sunt puşi în pachete speciale. Foto: Marian Vilău

Câteva fete pictează cu ciocolată albă gulerul, ochii şi năsucul iepuraşilor, altele îmbracă corpul cu ciocolata neagră şi apoi e montat morcovul de marţipan portocaliu, care e noutatea sezonului. În final, iepurii dulci iau forma matriţelor în care se toarnă.

Cine sunt „spiriduşii” Paştelui
Cristina Ceretnicenco (28 de ani), o fată cu obrajii rumeni, este mama reţetelor dulci. Ea foloseşte foarte multe ingrediente şi testează aromele noi. „Acum facem teste pentru pralinele-buchet”, spune ea în timp ce strecoară cu pipeta picături negre în boluri speciale. Cristina a început să lucreze în fabrică ca muncitor necalificat, a trecut pe la departamentul Export, Dezvoltare, iar de cinci ani lansează noi combinaţii de ciocolată albă, amăruie şi lapte. „Fiecare gamă are cel puţin 3-4 produse. Mie îmi plac combinaţiile mai ciudate, ciocolata de 250 de grame, cu lapte, specială. Se topeşte în gură”, spune ea.

Ce pretenţii dulci au străinii
Potrivit unui studiu, românii consumă, într-un an, 4 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor, faţă de germani, care consumă 12 kilograme. În aceste condiţii, o bună parte din produse merge la export.

„Chinezii nu mănâncă ciocolată nici cât noi, dar o cumpără pentru a o face cadou. Pentru ei, ciocolata trebuie să fie cât mai mare, ambalată strălucitor, cu roşu şi auriu, şi să coste mult”, povesteşte Simona Popi, purtător de cuvânt. A doua piaţă de vânzări pentru fabrica de la Bucureşti este Germania. Italienii preferă pralinele la pungă, iar americanii vor să găsească în ciocolată praline.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite