FOTOGALERIE Complex integrat de servicii sociale pentru adulţi, în capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bucureşti a fost inaugurat azi Complexul integrat de servicii sociale pentru adulţi “Sf. Ioan”, primul de acest gen din ţară.

În Bucureşti a fost deschis azi oficial Complexul integrat de servicii sociale pentru adulţi “Sf. Ioan”, primul de acest gen din ţară.

Complexul aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, este situat pe Bulevardul Theodor Pallady la numărul 64 şi a fost amenajat într-un fost cămin insalubru al RATB.

image

CLICK pe imagini pentru a vedea Fotogaleria!

Complexul dispune de toate facilităţile destinate persoanelor fără adăpost, de la cazare şi hrană caldă, până la spălătorie socială sau cabinet de consiliere psihologică. Centrul are patru etaje şi poate primi până la 600 de persoane în situaţii deosebite.

Complexul este atât adăpost de urgenţă, cât şi centru unde se pot caza, pe termen mai lung, familii cu copii, persoane vârstnice sau persoane adulte care nu-şi pot păstra locul de muncă din lipsa unui domiciliu stabil. 

Funcţionează în sistem de urgenţă pe perioada gerului

Prezent la deschidere, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a explicat că, din cauza gerului, în acest moment, centrul funcţionează în sistem de urgenţă, urmând ca, după ce vremea se va încălzi, să revină la destinaţia iniţială. “Acum, uşile complexului sunt deschise pentru oricine are nevoie de un acoperis deasupra capului şi o masă caldă”, a spus Oprescu.

De asemenea, primarul general a declarat că era esenţial ca, la nivelul unei capitale europene să existe un complex integrat de servicii sociale. “Acest centru a fost construit din grijă pentru amărâţi, pentru cei nevoiaşi, care nu au un acoperiş deasupra capului, mai ales în perioada aceasta de ger. Facem tot ce este posibil ca aceştia să nu moară de frig pe stradă. Din informaţiile noastre, sunt cam 1.400 de oameni fără adăpost, care stau în scările blocurilor sau pe unde apucă. Îi căutăm şi îi strângem cu ajutorul Poliţiei Locale, al echipelor mobile ale DGASMB şi cu cel al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Aici le putem reconfirma acestor oameni dreptul de a trăi civilizat. Sunt spălaţi, îngrijiţi, li se servesc mese calde şi li se dau haine curate”, a spus Oprescu.  

Spaţii pentru familii

La rândul său, directorul DGASMB, Cosmina Simean, a explicat importanţa existenţei  unui complex care integrează mai multe servicii sociale. “Există multe tipuri de servicii sociale la nivelul Capitalei, dar lipsea cu desăvârşire cel destinat familiilor. Până acum, familiile aflate în situaţii de urgenţă erau desparţite şi ajungeau la adăposturi diferite. Acum, avem aici spaţii speciale destinate acestor cazuri deosebite. În prezent, din cauza gerului, punem la dispoziţia celor fără adăpost întreaga capacitate a centrului. După ce vremea se va încălzi, vom reveni la structura gândită iniţial: etajul unu va rămâne adăpost de urgenţă, etajul al doilea va fi dedicat persoanelor adulte fără adăpost care nu îşi pot păstra un loc de muncă pentru că nu au domiciliu stabil, iar etajul al treilea este destinat persoanelor vârstnice fără adăpost, care vor fi selectate din rândul beneficiarilor adăposturilor de urgenţă. La etajul patru vor fi găzduite familiile cu copii şi tot aici deţinem şi un spaţiu unde pot fi cazate, în caz de urgenţă majoră, încă aproximativ 200 de persoane”, a spus Simean.

Necesitatea înfiinţării unui complex integrat de servicii sociale pentru adulţi în Bucureşti a apărut ca urmare a unei analize a pieţei serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice şi ca urmare a experienţelor ultimilor trei ani la nivelul DGASMB. Astfel, în primul rând, în Bucureşti, nu există suficiente servicii de tipul adăposturilor de noapte de urgenţă pentru persoanele adulte şi vârstnice fără adăpost şi cămine de bătrâni. În perioadele geroase, cele aproximativ 200 de locuri puse la dispoziţie de către serviciile sociale de la nivelul sectoarelor nu acoperă cererea de aproximativ 400 de paturi care ar fi necesare pentru a preveni decesul prin hipotermie severă în rândul persoanelor vârstnice fără adăpost.

Premieră în România

Complexul reprezintă o premieră în România, datorită diversităţii serviciilor oferite. Astfel, în cadrul unităţii, etajul unu pune la dispoziţia persoanelor fără adăpost 14 camere, cu câte patru sau cinci paturi în cameră, cu baie în fiecare cameră, precum şi o cameră pentru activităţi de socializare. Regimul este de urgenţă, pe timpul nopţii, cu servirea mesei de seară şi mic dejun. În mod excepţional, când temperaturile exterioare depăşesc -10 grade Celsius, beneficiarilor li se va permite şederea pe timpul zilei, servindu-li-se şi masa de prânz.

Etajul al doilea al complexului are 14 camere, cu câte patru paturi, precum şi un oficiu dotat cu frigider, cuptor cu microunde, veselă, urmând ca după finalizarea perioadei geroase, acesta să găzduiasca persoane vârstnice fără locuinţă cu posibilităţi reale de integrare socială şi care au un loc de muncă sau o îndeletnicire stabilă. Acestea vor putea locui aici pe o perioadă de maxim şase luni, în urma unei analize realizată de o comisie stabilită la nivelul DGASMB.

Etajul al treilea va deservi exclusiv persoane vârstnice, fără aparţinători, evacuate ca urmare a retrocedarii locuinţelor, care vor locui permanent aici, în 13 camere cu câte trei paturi şi grup sanitar propriu, sală de mese şi cameră de recreere, metodologia de admitere şi contribuţia de întreţinere fiind stabilită conform legislaţiei în vigoare, respectiv 60% din cuantumul pensiei.

Etajul al patrulea este organizat sub forma a cinci garsoniere familiale, în care vor putea fi găzduite familii în situaţii de urgenţă cu minori, evacuate în urma retrocedării locuinţei, pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Tot la etajul al patrulea au fost amenajate două spaţii deschise, cu grupuri sanitare multiple, care pot fi folosite pentru adăpostirea a aproximativ 100 de persoane fiecare (paturi pliante şi saci de dormit), în cazul unor urgenţe majore.

Spaţiu de deparazitare

Complexul dispune de sală de mese şi oficiu de porţionare, sală video, bibiliotecă, spaţiu de deparazitare, spălătorie socială pentru beneficiari, cabinet de consiliere psihologică. Spaţiile vor fi folosite alternativ pentru acţiuni în folosul persoanelor vârstnice, excluse social, din Bucureşti, precum seminarii cu profesionişti în domeniu, mini-spectacole, prelegeri pe teme de interes pentru vârstnici. Totodată, complexul va deveni punctul de coordonare a tuturor serviilor sociale oferite de municipalitate pentru bătrâni: îngrijiri la domiciliu, cantine sociale, centre de îngrijire şi asistenţă rezidenţiale, program de distribuţie de ajutoare alimentare PEAD, policlinică socială.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite