FOTO-VIDEO Câțiva tineri au fost luați pe sus de jandarmi pentru că protestau împotriva energiei nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de activiști Greenpeace a manifestat astăzi, 4 iulie, la Ministerul Economiei, pentru anularea proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Tinerii au fost duși la secție de către jandarmi și reținuți câteva ore.

Activiștii Greenpeace au adus la minister mai multe containere cu semnul radioactivității, ilustrând pericolul asociat energiei nucleare. Poliția a intervenit, oprind protestul. Toți tinerii au fost băgați în duba Jandarmeriei și transportați la secție, unde au fost reținuți timp de câteva ore. În jurul orei 14.00 au fost eliberați. Protestatarii nu aveau autorizație, mitingul fiind unul spontan și pașnic.

„Actuala strategie energetică, aflată în proces de revizuire la Ministerul Economiei, promovează în continuare energia nucleară, ignorând riscurile asociate acesteia. Greenpeace le solicită celor care rescriu strategia energetică să recunoască lipsa de fezabilitate a proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și să propună, pentru înlocuirea acestuia, soluții viabile de integrare a resurselor regenerabile în sistemul energetic național." declară Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace.

image
Protest Greenpeace împotriva energiei nucleare Protest Greenpeace împotriva energiei nucleare

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu protestul Greenpeace!

În momentul de față, Guvernul are în plan continuarea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, începută la mijlocul anilor '80 și abandonată câțiva ani mai târziu. Mai mulți investitori europeni au părăsit proiectul de la Cernavodă, unii dintre aceștia orientându-se către investiții în energie din surse regenerabile în România, însă Guvernul român intenționează să dezvolte energia nucleară în continuare.

Recent, guvernul a decis deschiderea unei noi exploatări de uraniu în zona Carpaților Orientali, în vecinătatea localităților Ceahlău și Grințieș, din județul Neamț și a localităților Corbu și Tulgheș din județul Harghita. În acest fel, România va găzdui un nou perimetru de risc radiologic, similar celui de la Ștei, Bihor, de unde au fost furate mai multe bare de minereu.

„Fără să li se fi cerut acordul și fără să știe, oamenii de rând sunt cei care suportă cea mai mare parte a asigurării de risc nuclear și nu operatorul centralei nucleare, cum ar fi normal. În mod similar, costurile pentru dezafectarea reactoarelor nucleare, împreună cu acelea pentru stocarea pe termen lung a deșeurilor radioactive, sunt suportate, indirect, tot de către populație. Energia nucleară ieftină este un mit, o minciună." adaugă Ionuț Cepraga.

Vezi în clipul de mai jos cum au fost luați pe sus tinerii de către jandarmi!

Conform normelor europene, alegerea strategiei energetice naționale trebuie să aibă la bază un proces prin care publicul și societatea civilă sunt chemate la consultări în cadrul cărora sunt supuse discuțiilor mai multor scenarii energetice, asociate unor mixuri de tehnologie.

În cazul României acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care Greenpeace a apelat atât la instanțele de judecată din România, cât și la Comitetul Internațional de la Aarhus pentru a obține anularea strategiei energetice actuale, bazată pe combustibili fosili și pe tehnologii nucleare. În acest fel, organizația a solicitat statului român reluarea procedurii pentru stabilirea strategiei energetice, de această dată cu parcurgerea tuturor pașilor ce se impun.

Amenințarea producerii unui accident nuclear cu urmări ireversibile, lipsa unei soluții viabile pentru stocarea definitivă a deșeurilor radioactive, costurile uriașe pentru construirea, apoi pentru dezafectarea reactoarelor, diluarea responsabilității în caz de accident, sunt doar câteva dintre motivele pentru care energia nucleară nu mai corespunde cerințelor actuale de dezvoltare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite