FOTO Biserica din Parcul Emil Gârleanu, motiv de scandal între credincioşi, ONG-uri de mediu şi preoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu circa doi ani, în Parcul Emil Gârleanu din Sectorul 3 al Capitalei a fost construită o mică biserică ce a strânit controverse încă de la început. Recent, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea autorizaţiei de construire a lăcaşului de cult, hotărâre care a iscat un adevărat război între feţele bisericeşti, ONG-urile care apără mediul şi oamenii care locuiesc în apropierea bisericii.

Preotul care slujeşte acum în Biserica Emil Gârleanu a povestit, pentru Adevărul, cum a ajuns lăcaşul de cult să stârnească un asemenea război. Preotul spune că deşi Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea irevocabilă a autorizaţiei de construcţie, biserica ridicată în parc nu ar trebui să fie dărâmată, întrucât cei care locuiesc în apropiere sunt mulţumiţi de existenţa lăcaşului de cult.

„Sunt 700 de metri pătraţi îngrădiţi. Nu cred că oamenii care locuiesc în zonă sunt deranjanţi de biserică. Procesul a fost intentat de către o doamnă care locuieşte în bloc de vizavi (n.r. situat lângă biserică) şi de către alte două ONG-uri. Se plâng că se sperie copiii când văd morţi aici şi că e gălăgie mare din cauza clopotelor. De când sunt eu aici a fost doar o înmormântare aici şi nu avem clopote. Sunt şi unii nemulţumiţi, dar când am fost cu Botezul în blocul de vizavi, 80% mi-au deschis uşa“, precizează preotul. Acesta spune că biserica construită în parc nu deranjează pe nimeni şi că o mulţime de oameni se arată mulţumiţi de ridicare lăcaşului de cult.

image

FOTO David Muntean

„Au defrişat fără aviz“

Pe de altă parte, reprezentantul Asociaţiei Ecocivica (n.r. o asociaţie care a luptat în instanţă pentru salvarea zonei verzi alături de ONG-ul „Salvaţi Bucureştiul“ şi asociaţia de proprietari din blocul situat vizavi de lăcaşul de cult), Dan Trifu, a declarat, pentru Adevărul, că pentru ridicarea biserici în zonă au fost făcute defrişări fără aviz.

„Locul pe care a fost construită biserica nu a fost trecut în acte ca zonă verde şi au defrişat şi fără aviz. Noi asta am dovedit în instanţă. Imediat ce terminăm cu procesele pe care le mai avem începem negocierea cu Biserica şi cu Primăria Sectorului 3 pentru a reloca lăcaşul de cult“, a precizat Dan Trifu cu privire la decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 nu au făcut precizări pe marginea acestui subiect.

BOR: „Vedem ce se întâmplă“

Contactaţi de reporterii Adevărul, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au declarat că o biserică nu are cum să urâţească un parc şi că în scurt timp vor lua o decizie cu privire la soarta acesteia.

„Momentan s-a anunlat autorizaţia de construire, abia după redactarea hotărârii vedem ce se întâmplă cu biserica. Aşteptăm să vedem conţinutul“, a precizat părintele Constantin Stoica, reprezentantul BOR.

image

Oamenii care locuiesc lângă biserică au păreri diferite. În timp ce unii susţin că biserica nu ar trebui demolată, alţii sunt de părere că o zonă verde trebuie să rămână în continuare verde şi că o biserică nu are ce să caute într-un părculeţ. 

„Eu locuiesc mai departe, nu mă deranjează biserica. Important este să nu mai ia din parc în continuare“, a declarat o femeie care locuieşte în zonă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite