De ce a dispărut borna kilometrică zero din Piaţa Universităţii. Reacţia Primăriei Capitalei: „A fost un act de vandalism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Borna km 0 şi monumentul dedicat lui Cristi Paţurcă, simboluri ale luptei pentru libertate şi democraţie, au dispărut din Piaţa Universităţii. La scurt timp după ce informaţia a ajuns în mediul online, Primăria Capitalei a făcut o serie de precizări, menţionând că monumentele au fost vandalizate, cazul fiind preluat de Poliţia Română, el nefiind de competenţa Poliţiei Locale.

Concret, dispariţia monumentelor a fost raportată pe pagina de Facebook Corupţia Ucide, unde se menţionează că în locul celor două monumente simbolice a fost pus un alt monument, o chitară. 

„În luna aprilie sărbătorim 28 de ani de la începutul celor mai importante proteste iniţiate de grupurile revoluţionare tocmai pentru a trage un semnal de alarmă împotrivă confiscării Revoluţiei Române de eşalonul al doilea al Partidului Comunist Român. Zile acestea, însă, simbolurile acelor manifestaţii - borna KM 0 al Zonei Libere de Neocomunism şi memorialul lui Cristian Paţurcă au fost eliminate din spaţiul de la Piaţa Universităţii. Acele simboluri reprezintă o parte importantă din lupta societăţii române pentru libertate. Ele nu pot fi scoase din peisajul urban simbolic şi din conştiinţa românilor”, se arată pe pagina de facebook Corupţia Ucide, într-un mesaj semnat de mai multe asociaţii care cer autorităţilor să reinstaleze cele două monumente în Piaţa Universităţii în cel mult 48 de ore. 

Incidentul a fost semnalat şi de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, tot pe pagina sa de socializare. 

Borna se află în custodia firmei care asigură paza Teatrului Naţional

La scurt timp de la rostogolirea informaţiei pe reţelele de socializare, Primăria Capitalei a transmis, printr-un comunicat de presă, o serie de precizări referitoare la dispariţia celor două monumente. 

„După apariţia informaţiei privind vandalizarea monumentului, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti s-a autosesizat şi a trimis la faţa locului un echipaj pentru a face primele verificări. Astfel, s-a constatat faptul că monumentul Borna Kilometrică zero fusese smuls de la locul lui şi aruncat la câţiva metri depărtare. În această situaţie - cazul nefiind de competenţă Poliţiei Locale - urmează a fi făcute verificări de către Poliţia Romană”, a arătat Primaria Capitalei. 

Potrivit comunicatului de presă, reprezentanţii firmei care asigura pază piaţetei Teatrului Naţional, Getică Guard Company, au recuperat borna în cauza, iar în prezent această se află în custodia firmei de pază.

Se lucrează la un nou sistem de prindere al monumentului

„Totodată, deşi monumentul Kilometrul 0 al democraţiei nu a fost realizat de Administraţia Monumentelor şi nu se află în administrarea PMB, ALPAB, care are în administrare parcul Teatrului Naţional, lucrează în prezent la un nou sistem de prindere al monumentului”, mai transmite comunicatul. 

„Subliniem faptul că asocierea numelui Primarului General, Gabriela Firea, precum şi a Primăriei Municipiului Bucureşti cu acest act de vandalism nu reprezintă altceva decât acuze nefondate, calomnii izvorâte fie din lipsa elementară de informare fie constituie defaimari deliberate, pentru care persoanele în cauza trebuie să răspundă legal. Mai mult decât atât, transformarea unui act de vandalism în instrument politic şi de propagandă nu face altceva decât să discrediteze indivizii care apelează la astfel de tertipuri pentru a-şi creşte fals popularitatea”, conchide Primăria Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite