Curtea de Apel Bucureşti a decis ca fostul prim-procuror Tomiţă Neagu să fie cercetat în libertate, pentru fapte repretate de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomiţă Neagu, fost prim-procuror a fost arestat de procurorii DNA
Tomiţă Neagu, fost prim-procuror a fost arestat de procurorii DNA

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca fostul  prim-procuror Cornetu Tomiţă Neagu să fie cercetat în stare de liberate după ce a fost  reţinut de procurorii DNA pentru că a pretins un teren drept mită, în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare pentru un primar. Totuşi, Neagu nu va putea părăsi localitatea, în următoarele 30 de zile. Procurorii DNA au făcut recurs, care va fi judecat la instanţa supremă.

Potrivit anchetatorilor,  Cornetu Tomiţă Neagu a fost reţinut de DNA după ce pretins un teren drept mită, în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare pentru un primar, edil care i-a plătit magistratului şi soţiei acestuia un sejur în Las Vegas şi Beverly Hills (SUA).

În raport, se mai precizează că, în perioada 2009-2010 Neagu Tomiţă Ionuţ, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, cu complicitatea lui Zamfirachi Adrian Richartt şi Szasz Ovidiu, a pretins, acceptat şi primit de la un denunţător, cu titlu de mită, bani şi bunuri, pentru ca, în schimb, să fie soluţionate favorabil dosarele denunţătorului, dosare aflate în lucru la unitatea de parchet condusă de procuror.

În aceste dosare, denunţătorul era fie cercetat în calitatea sa de primar, fie erau formate ca urmare a unor plângeri penale ale acestuia împotriva altor persoane. Suma totală care a fpost primită în acest caz se ridică la 170.000 de euro, contravaloarea unui teren din comuna Jilava. 

Formalităţile de achiziţionare a terenului care a revenit soţilor Neagu s-au realizat cu sprijinul lui Szasz Ovidiu, în calitate de împuternicit al vânzătorului.

În perioada ianuarie-februarie 2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a acceptat şi primit, de la acelaşi denunţător, prin aceeaşi intermediari, cu titlu de mită, contravaloarea cheltuielilor (transport, cazare, cheltuieli personale) de aproximativ 10.000 de dolari, ocazionate de un sejur petrecut de inculpat şi de soţia acestuia Neagu Olimpia în localităţile Las Vegas şi Beverly Hills din SUA. 

Totodată, în cursul lunii februarie 2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a primit de la denunţător şi un televizor în valoare de 8.300 lei. Remiterea acestor foloase condiţionau soluţionarea dosarelor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu în care era cercetat denunţătorul, într-un mod favorabil acestuia.

La data de 18 ianuarie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat percheziţia domiciliară, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Tomiţă Ionuţ Neagu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite