Corturi anti-caniculă şi apă gratis în Capitală. Vezi aici cum te poţi feri de temperaturile extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma avertizării meteo de vreme cu temperaturi de 34- 35 de grade, prefectul Capitalei a solicitat primarilor de sector şi primarului general să monteze corturi anti- caniculă şi să distribuie apă potabilă.

UPDATE

Primăria Capitalei a amenajat şase corturi anti-caniculă, la Universitate, Cişmigiu, Piaţa Romană în dreptul staţiei de metrou, la intrarea Charles de Gaulle din parcul Herăstrău, Piaţa 11 iunie şi la Gara de Nord urmând ca, până săptămâna viitoare, să fie amplasate alte 14 corturi.

În perioadele cu temperaturi extreme, personalul medical va sta zilnic, între orele 12.00 şi 18.00, la dispoziţia bucureştenilor. De la aceste puncte se poate solicita oricând Salvarea. Edilul Capitalei a mai explicat că se studiază posibilitatea montării unor duşuri sub presiune în mai multe zone aglomerate din oraş.

Şi în parcuri vor exista 12 puncte fixe de prim ajutor: trei în Herăstrău, unul în Cişmigiu, două în parcul Tineretului şi câte unul în parcurile Carol, Unirii, Floreasca, Circului, Bordei şi Izvor. Punctele de prim ajutor sunt dotate cu aparatură şi personal calificat pentru a face faţă cazurilor de insolaţie, lipotimii, sindrom de şoc termic etc. În plus, vor exista şi patru ambulanţe care vor interveni la cazurile grave din parcuri.

Ambulanţele vor interveni la cazurile grave

Ambulanţele vor interveni la cazurile grave

Ca măsură suplimentară, Oprescu a mai cerut să se cureţe gunoaiele, mai ales la graniţa dintre sectorul 5 al Capitalei şi Ilfov şi să se amplaseze containere în respectivele zone. De asemenea, se vor face desţânţărizări suplimentare în perimetrul lacurilor şi în zonele verzi.

Astăzi, la ora 15.30, primarul Sorin Oprescu s-a întâlnit cu reprezentanţii Comandamentului de vară, pentru a stabili măsurile ce vor fi luate în caz de temperaturi extreme.

Autorităţile din sectorul 3 au început deja să distribuie populaţiei apă potabilă în intersecţiile Baba Novac cu. Ion Ţuculescu, Theodor Pallady cu Bd. 1 Decembrie 1918, Istriei cu Bd. Rm. Vâlcea şi Bd. Liviu Rebreanu cu Bd. Nicolae Grigorescu (la metrou Titan).

În Centrele de Plasament şi în Centrele de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoane vârstnice se va asigura apă potabilă şi asistenţă medicală primară. În sectorul 1 vor exista puncte de prim ajutor în toate zonele cu trafic intens (Romană, Victoriei, Piaţa Presei, Domenii etc). De asemenea, persoanele care au probleme pot suna la telefonul cetăţeanului - 9540.


Mai puţină muncă


Potrivit legii, în zilele în care se depăşesc 37 de grade Celsius angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice, să asigure ventilaţie la locurile de muncă şi să alterneze perioadele de lucur cu cele de repaus în locuri umbrite.

În plus, angajatorii trebuie să asigure până la patru litru de apă minerală pentru fiecare angajat. În cazul în care temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile, se poate întrerupe colectiv munca.

image

În zilele cu temperaturi foarte ridicate trebuie să vă protejaţi cu îmbrăcăminte adecvată

Un pahar de apă la fiecare sfert de oră

Ministerul Sănătăţii recomandă consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide- un pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute). Nu este indicat să beţi alcool şi nici băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr.

Temperatura aparatului de aer condiţionat poate fi doar cu 5 grade mai mică decît cea ambientală. Dacă ieşiţi afară între orele amiezii, trebuie să folosiţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite