Consiliul Concurenţei critică intenţia PMB de a elimina aplicaţiile de taxi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
clever taxi

Autoritatea de Concurenţă arată, în avizul său privind regulamentul-cadru din domeniul taximetriei, că folosirea aplicaţiilor integratoare care pun în legătură clienţii cu taximetriştii este benefică, reducând timpul de aşteptare şi oferind clienţilor posibilitatea de a alege oferta potrivită din punct de vedere al costului şi calităţii serviciilor.

Consiliul Concurenţei a avizat proiectul de Regulament-cadru privind domeniul taximetriei, condiţionând însă Primăria Capitalei să elimine anumite prevederi. Printre altele, Consiliul cere Primăriei Capitalei să permită folosirea aplicaţiilor integratoare, care pun în legătură directă transportatorii cu clienţii.

În plus, aplicaţiile taxi reduc semnificativ timpul de aşteptare, clientul are o ofertă variată din care poate alege, atât din punctul de vedere al tarifelor cât şi al calităţii, prin posibilitatea accesării evaluărilor făcute de clienţii precedenţi.

„În acelaşi timp, se reduce perioada de inactivitate pentru transportatorul taxi îndeosebi în intervalele de timp în care nu se înregistrează un nivel ridicat de cerere, aspect care contribuie la eficientizarea activităţii acestuia”, se arată în avizul autorităţii.

Prin urmare, Consiliul Concurenţei consideră că aplicaţiile informatice atât cele individuale (dezvoltate de dispecerate), cât şi cele integratoare (dezvoltate de un terţ de software aplicativ), ar putea rămâne funcţionale, lăsând piaţa deschisă pentru potenţiale noi produse/servicii inovative.

„O eventuală eliminare de pe piaţă a aplicaţiilor integratoare ar trebui susţinută şi justificată în baza unui studiu de impact al utilizării acestora, inclusiv din punct de vedere al impactului asupra consumatorului şi a transportatorilor în regim de taxi. Aşa cum reiese din opiniile transmise de cele două categorii (consumatori şi transportatori) în cadrul procesului de consultare publică, majoritatea covârşitoare a acestora este în sensul efectului pozitiv şi al menţinerii în funcţiune a acestor tipuri de aplicaţii”, se arată în documentul citat.

Autoritatea de concurenţă consideră că o modificare a Proiectului de regulament şi aanexelor ac estuia, în sensul permiterii funcţionării aplicaţiilor integratoare, alături de celelalte soluţii tehnice existente, „ar putea avea un efect benefic în piaţă, printr-o creştere a gradului de inovare al acesteia, implicit a concurenţei”.

Consiliul General al municipiului Bucureşti a aprobat, la 19 decembrie, la propunerea primarului Gabriela Firea, modificarea regulamentului de taximetrie din Bucureşti astfel încât în Capitală serviciile de dispecerat să devină obligatorii  pentru toate taxiurile autorizate de Primăria Municipiului Bucureşti.

Această prevedere afecta Clever şi Star Taxi, posibil şi Uber şi Taxify, care nu sunt dispecerizate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite