Cinci centre de consiliere și asistență pentru persoanele cu autism vor fi deschise în București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de cinci centre de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu autism vor fi deschise în Bucureşti, prin proiectul “Și ei trebuie să aibă o șansă!”.

Cele cinci centre de consiliere și asistență vor funcţiona în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București şi al direcților generale de asistență socială și protecția copilului din sectoarele 1, 4, 5 și 6.

Centrele vor fi deservite de psihologi cu experiență în lucrul cu persoanele cu tulburări de spectru autist și instruiți  în intervenții terapeutice în cadrul unor cursuri organizate de Fundația Romanian Angel Appeal și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România.

Serviciile oferite vor fi gratuite, persoanele diagnosticate cu autism și referite acestor centre vor beneficia de intervenție terapeutică gratuită, iar aparținătorii acestora vor primi consiliere.

În fiecare centru vor lucra între doi şi patru psihologi specializați în intervenții terapeutice pentru persoanele cu tulburări de spectru autist. Persoanele diagnosticate cu autism și referite centrelor vor primi o evaluare inițială în urma căreia se va realiza un plan de intervenție, împreună cu aparținătorii.

În urma planului de intervenție se vor stabili obiective pe termen mediu și scurt și vor fi programate sesiuni de lucru.

O prioritate pentru centre vor fi copiii nou diagnosticați care, beneficiind de intervenții terapeutice timpurii, au șanse sporite de a își atinge poțențialul funcțional și de a fi integrați în comunitate.

În funcție de vârsta copilului și de proximitatea domiciliului acestuia față de centru, specialiștii vor propune un program de intervenție individualizat.

Programul poate merge de la intervenție punctuală, pe termen scurt, centrată pe problemă, până la (după caz) un plan de terapie de recuperare, pe termen mediu și lung, constând în intervenție zilnică, de până la 3 ore de lucru cu copilul pe zi.

Înființarea Centrelor de terapie și consiliere face parte din activitățile proiectului strategic “Și ei trebuie să aibă o șansă!” – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist.                                   

Proiectul “Și ei trebuie sa aibă o șansă!”, demarat la 1 octombrie 2010 și având o durată de trei ani, este implementat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Generală Protecția Copilului și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România beneficiind de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investește în oameni“.

Proiectul urmarește creșterea șanselor de integrare socială și, ulterior, de acces pe piața muncii, a copiilor și tinerilor afectați de autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite