Bucureştiul şi Ilfovul riscă să piardă zeci de milioane de euro de la UE pentru deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neînţelegerile între Primăria Capitalei şi Consiliul Judeţean Ilfov pe tema amplasării unui depozit de deşeuri şi a unui incinerator ar putea duce la pierderea câtorva zeci de milioane de euro din fonduri europene, a avertizat, azi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, relatează Mediafax

"Se pare că va cădea proiectul privind construcţia unui incinerator de deşeuri pentru Bucureşti, şi asta din cauza disputelor politice", a declarat Borbely, cu ocazia participării la o conferinţă a Asociaţiilor de Dezvoltare Intracomunitară.

Ministrul Mediului a ţinut să precizeze că a organizat "vreo patru" întâlniri cu decidenţii locali din Capitală şi din Ilfov, pentru a le explica necesitatea investiţiei în incineratorul pentru deşeuri, estimată la 300 de milioane de euro.

"Dacă nu ne adunăm, vom pierde cu toţii", a avertizat Borbely, care a spus, ironic, că zona Bucureşti - Ilfov "nu este nicidecum o zonă importantă de dezvoltare". Rugat să spună explicit care sunt "decidenţii locali" din Bucureşti şi Ilfov care blochează proiectul incineratorului, Borbely a nominalizat Primăria Capitalei şi Consiliul Judeţean Ilfov.

Cu toate că există riscurile ca banii europeni disponibili pentru anumite investiţii în managementul deşeurilor să fie pierduţi definitiv, ministrul a dat totuşi asigurări că România nu riscă, în perioada imediat următoare, sancţiuni de la Comisia Europeană pe această temă. "Am depăşit problema infringement-ului, vă pot spune că acum suntem în siguranţă, am ieşit de sub ameninţarea sancţiunilor", a declarat Borbely.

Ministrul a criticat dur şi autorităţile locale din alte patru judeţe - Tulcea, Gorj, Galaţi şi Braşov - care "nici în al 24-lea ceas" nu au reuşit să înfiinţeze Asociaţii de Dezvoltare Intracomunitară şi, prin intermediul lor, să stabilească unde să înfiinţeze deponeurile pentru deşeuri şi să-şi organizeze sisteme de management ecologice pentru deşeuri.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite