Bucureşti: Artistul din ghena de pe Moşilor a stat de vorbă cu Angelina Jolie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul Ion Bârlădeanu, în vârstă de 64 de ani, a fost descoperit acum aproape doi ani de patronul Galeriei H'Art din Bucureşti, Dan Popescu la o ghenă din Moşilor. I-a văzut lucrările realizate din decupaje din revistele vremii şi a decis să-i devină curator. Bârlădeanu creează prin colajele sale o lume alternativă, exprimând într-un mod ironic realitatea comunistă a vremii. Acum, colajele din revistele comuniste ale bătrâ

Sâmbăta trecută, lucrările lui Ion Bârlădeanu au fost prezentate la Paris, în cadrul expoziţiei "Realpolitik".Vernisajul este deschis până la 3 aprilie, la Galeria Anne de Villepoix, în urma unei colaborări între H’Art din Bucureşti şi Institutul Cultural Român din Paris.

Ion Bârlădeanu pare a fi întruchiparea unui artist în răspărul destinului şi a istoriei. Un rebel de când se ştie, a făcut mereu ceea ce a vrut şi s-a simţit mereu slobod, chiar dacă sistemul politic împotriva căruia a trăit nu-i permitea.

Click aici pentru a vedea lucrări ale artistului

Supapa lui a fost arta sa, desenele şi colajele sale în care a surprins cu ironie liniile roşii ale acelor vremuri. I-a plăcut viaţa de „bagabond” şi nu a valorizat averile materiale şi nici nu a urmărit o poziţie în societate. Înainte, cumpăra reviste dion care decupa perosnaje din filme şi îşi realiza propriile „filme” din colaje, acum însă nu este atât de greu, le găseşte pe toate drumurile. Visul său a fost să devină cineast, şi în felul său aparte, a devenit un mare cineast.

Elena şi Nicolae Ceauşescu, primii paşi pe lună. Steagul american arde în flăcări, în vreme ce secera şi ciocanul se ridică îndrăzneţ în faţa tractorului ieşit de pe banda de producţie de la Braşov.



Destin  frânt
Pe 1 decembrie 2007, Dan Popescu îl descoperea pe artistul Ion Bârlădeanu la o ghenă a unui bloc din Calea Moşilor. Toată averea lui era adunată în şase valize pline cu 1.500 desene şi colaje, pe care le-a realizat de-a lungul timpului, din 1970 încoace.

Până de curând, a locuit în acea ghenă a unui bloc din Calea Moşilor. Avea o garsonieră în apropiere, pe care însă, a pierdut-o, fiind evacuat. Din 1996 a locuit în stradă, trăind din serviciile pe care le oferea locatarilor din zonă. „Avea obiceiul să adune toată informaţia culturală de la gunoi, pentru că la gunoi, ajunge. El nu ducea acolo lipsă de posesiuni, ci mai degrabă de un acoperiş deasupra capului”, povesteşte galeristul său, Dan Popescu.

Apoi, acesta i-a găsit un adăpost unde să trăiască liniştit şi să poată crea în continuare. „Acum este bine, are un acoperiş deasupra capului şi face cam 10-15 colaje la două săptămâni. Am încercat să îi iau un telefon mobil, să pot comunica şi eu cu el, dar a refuzat, a zis că ştiu unde să-l găsesc”, mai spune galeristul.

Ceauşescu ţine mâinile ridicate, iar în spatele lui sunt îndreptate două arme, una a unui soldat american (Sergiu Nicolaescu) şi una mânuită de o femeie româncă, în vreme ce un ţăran fotografiază.



Prima lucrare de pop-art din cultura românească

A plecat din Zapodeni, satul natal, din Vaslui, la 20 de ani, fiind în divergenţe cu părintele său, şef-fruntaş CAP-ist. Şi-a luat lumea în spate fiind pe rând docher la Constanţa, muncitor cu ziua şi gropar în Bucureşti. A executat peste 300 de meserii de-a lungul vieţii sale. „Probabil că a realizat prima lucrare de artă pop din istoria culturii româneşti, deşi acest curent încă nu pătrunsese în România şi nioci el nu ştia despre el”, spune Dan Popescu.
Acum, Ion bârlădeanu lucrează la o nouă expoziţie, pe care, galeristul său speră să reuşească să o organizeze peste un an în Germania.

Citeşti şi: Ion Bârlădeanu, cerşetorul care a devenit prinţul lumii artistice la 60 de ani

Carte de vizită

Născut: 24 martie 1946, Zapodeni, judeţul Vaslui
Educaţie: 7 clase, Şcoală profesională de Zidărie
Profesie: Artist
Experienţă: Prima exopziţie a fost vernisată pe 16 mai 2008, la Galeriile H’Art.
Ce-i place: Artistului îi plac filmele şi şi-a dorit dintotdeauna să fie cineast, să creeze propriile filme. „De multe ori vine şi-mi zice «Dom’ Dănuţ, ne vedem peste două săptămâni, avem vizionare»”, spune Dan Popescu despre el.
Ce nu-i place: A urât dintotdeauna munca socialistă şi comunismul. Nu s-a integrat deloc în peisajul comunist, motiv pentru care a fost mereu pribeag prin ţară, schimbând peste trei sute de meserii.

Intrebări şi răspunsuri cu şi despre Ion Bârlădeanu

image
image

Cum v-aţi perfecţionat arta?
I.B.:
Eu sunt autodidact, am şapte clase şi o şcoală profesională. Am învăţat singur. În fiecare seară citeam câte ceva şi mă uitam pe câte o imagine, nu există număr pentru câte imagini am văzut.

De când aţi început să vă perfecţionaţi în arta colajelor?
I.B.:
De pe la sfârşitul anilor ’70, adică de vreo 30 de ani.

De unde vă luaţi materialele din care vă produceţi lucrările?
I.B.:
Înainte le luam din revistele pe care le cumpăram, „Femeia”, „Flacăra”, acum este simplu că toată lumea cumpoără reviste şi apoi le aruncă la gunoi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite