113 ani de la naşterea lui Alfred Hitchcock. "Maestrul suspansului" rămâne şi astăzi unul dintre cei mai influenţi cineaşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 13 August 1899, în capitala Marii Britanii se năştea unul dintre cei mai influenţi oameni pe care lumea filmului i-a cunoscut vreodată. Alfred Hitchcock, cel care avea să revoluţioneze cinematografia şi să semneze ca regizor nu mai puţin de 60 de filme, trecând prin toate erele artei moderne, este în continuare o piatră de temelie pentru cultura oricărui iubitor de filme.

Născut într-o familie modestă, într-un cartier din nordul Londrei, şi-a petrecut copilăria fiind marcat de aspectul său fizic nefericit. Obezitatea de care suferea încă din primii ani ai vieţii l-a făcut să rămână o persoană timidă şi ruşinoasă pentru tot restul vieţii.

După o educaţie foarte severă primită atât de la părinţii săi cât şi de la scoală, ajunge ca în perioada adolescenţei  să lucreze ca grafician pentru un studio cinematografic unde făcea afișele diverselor filme mute ce erau vizionate în Famous Players Lasky. Această muncă ocazională a pus stăpânire pe el puțin câte puțin și tânărul Hitchcock a început să fie pasionat pentru lumea cinematografiei și să participe ca monteur, regizor artistic și scenarist în filmele lui: Donald Crisp și Hugh Ford. În această companie a cunoscut-o pe Alma Reville care muncea ca monteuză și cu care urma să se căsătorească în 1926. Alma a fost regizor secund și scenaristă la numeroase filmele ale soțului său.

Regizor pentru peste 60 de filme

Și-a început cariera de regizor în Regatul Unit în anul 1922 și abia din 1939 a început să lucreze în Statele Unite ale Americii. A locuit împreună cu familia sa în Scotts Valley, California (1940-1972). Hitchcock a decedat în 1980 în urma unei insuficiențe renale. Șase filme regizate de Alfred Hitchcock au fost nominalizate la Premiile Oscar: Rebecca în 1941, Suspicion în 1942, Lifeboat în 1945,Spellbound în 1946, Rear Window în 1955 și Psycho în 1961. Filmele sale au ajuns să fie recunoscute ca lecţii de cinematografie datorită originalităţii și, mai ales, pentru darul maestrului de a construi suspansul.

Hitchcock a lucrat trei ani ca regizor secund al lui Graham Cutts. În 1923, începe filmarea la scurtmetrajul Number 13 (niciodată terminat). Posibilitatea unui lungmetraj apare abia după ce a fost în München. Aici regizează primul său film, The Pleasure Garden, o producție germano-britanică, foarte populară. Imediat după aceea, regizorul londonez va face și primul film cu sonor din Anglia, Șantajul, în 1929. În timpul filmărilor a primit vizita "surpriză" a alteței regale, Isabel, ducesa de York, care va fi mama actualei regine.

Hitchcock, geniul singuratic

Cu oameni puțini în jur, Hitchcock s-a transformat într-un geniu al unei cinematografii discrete, cum era cinematografia engleză. Filme ca: Murder 1930, The Man Who Knew Too Much 1934 și în special The 39 Steps 1935 l-au transformat într-o emblemă internațională a noului cinematograf britanic.
Ca o particularitate a creaţiei sale, Alfred Hitchcock își rezerva în filmele regizate de el o scurtă apariție. Afişările pasagere în filme au devenit, repede, o parte a jocului pentru Hitchcock și o provocare pentru marele public, adesea frustrat de filme în care regizorul apărea în stilul "e suficient să clipești și l-ai pierdut".

Hitchcock, rămas complexat de greutatea sa şi în tinereţe, trăia cu convingerea că nicio femeie nu-l va iubi vreodată. Când s-a căsătorit, la 27 de ani, n-a mai avut ochi decât pentru soția sa.

În 1968 a primit un Oscar onorific, Premiul în Memoria lui Irving Thalberg pentru întreaga sa cariera în cadrul ceremoniei Premiilor Academiei. În ciuda faptului că nu a primit niciun premiu Oscar în competiție, întotdeauna a fost și va fi considerat maestrul suspansului. În 1979, American Film Institute îi decernează premiul pentru munca sa. În același an, Regina Angliei îi decernează titlul de Sir. Un an mai târziu, la 29 aprilie 1980, moare în casa sa din Los Angeles, la vârsta de 80 de ani.

Acum, la mai bine de 50 de ani de când marele regizon londonez era în apogeul creaţiei sale artistice, mulți regizori contemporani precum Claude Chabrol, Brian De Palma, François Truffaut, Pedro Almodóvar recunosc că Alfred Hitchcock și opera sa i-au influențat în carieră.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite