Un nou serviciu social, în ajutorul familiilor vulnerabile din Bălţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În municipiul Bălţi a fost deschisă o creşă socială, care vine în ajutorul familiilor vulnerabile FOTO: CCF Moldova
În municipiul Bălţi a fost deschisă o creşă socială, care vine în ajutorul familiilor vulnerabile FOTO: CCF Moldova

Pentru a preveni instituţionalizarea copiilor de vârstă fragedă, dar şi pentru a sprijini familiile social-vulnerabile din municipiul Bălţi, recent a fost lansat primul serviciu de zi pentru copiii de până la trei ani. Astfel, mămicile vor putea să muncească şi să-şi întreţină familia.

Maria este mama unei fetiţe de un an şi jumătate. Femeia nu are resurse financiare ca să-şi angajeze o dădacă şi nici bani ca să-şi întreţină familia, aşa că de câteva luni se află la un centru de plasament din Bălţi.

Munca e scăparea

„Tatăl Ilincuţei ne-a părăsit la naştere. O perioadă am stat la rude, pentru că eu sunt orfană şi părinţi nu am, apoi a trebuit să mă descurc cumva singurică. Până situaţia mea se va îmbunătăţi mi s-a propus să stau o perioadă de timp în acest centru. Însă, chiar şi aşa, nu pot să-mi întreţin familia, adică pe mine şi fată. Centrul ne oferă un acoperiş deasupra capului şi mâncare, dar trebuie să muncesc”, povesteşte Maria, în vârstă de 25 de ani.

Femeia mulţumeşte Celui de sus că i s-a oferit şansa de a sta la centru. Acum trebuie să-şi aranjeze o altă etapă din viaţa sa - să aibă un loc de muncă. „M-aş duce la lucru, dar fata cui să o las? Am găsit să muncesc ca spălătoreasă de vase într-un restaurant, dar sunt cu mâinile legate”, spune femeia.

La creşă, de la şase luni

Când a auzit că se va deschide o creşă în Bălţi şi va putea să o ducă dimineaţa pe Ilincuţa, iar seara să o ia înapoi faţa femeii s-a luminat.„E tare necesară şi importantă deschiderea unui astfel de serviciu. Pentru că la grădiniţă poţi să dai copilul de la trei ani, iar la creşă de la şase luni. Astfel, în sfârşit voi avea un job şi îi voi putea oferi fetei cele necesare. Cred că după câteva luni mă voi strădui să adun bani pentru o chirie. Sper ca lucrurile să se aranjeze”, explică Maria.

În contextul reformării sistemului de protecţie a copilului din Republica Moldova şi alinierii acestuia la standardele şi angajamentele europene şi internaţionale, ONG-urile susţin politicile guvernamentale şi oferă asistenţă tehnică autorităţilor pentru a spori reforma. În acest context, CCF Moldova, în baza unui acord de colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi Primăria mun. Bălţi, a implementat reorganizarea Centrului de Plasament Temporar şi Reabilitare pentru Copii din localitate prin dezvoltarea şi diversificarea serviciilor de zi, care să răspundă nevoilor pe care le au familiile cu copii din teritoriu.

Suport pentru mame

Acest serviciu va fi un suport pentru mamele cu bebeluşi care nu au nicio susţinere familială, mame care au crescut în instituţii rezidenţiale, mame fără niciun venit sau fără spaţiu locativ, care trebuie să se întoarcă mai devreme la serviciu pentru a se putea întreţine, mame cu copii cu nevoi speciale, mame care pleacă din Centrul Maternal şi încearcă să-şi aranjeze viaţa.

„Asistăm la deschiderea unui serviciu alternativ formei rezidenţiale. Prin acest serviciu o să putem răspunde nevoilor familiilor vulnerabile cu copii, oferindu-le susţinere. Mulţumim partenerilor CCF Moldova, pentru contribuţie şi cred că fără memorandumul de colaborare şi obiectivele clar trasate, succesul nu ar fi venit atât de repede”, a declarat în cadrul lansării, reprezentanta Ministerului Sănătăţii, Lilia Oleinic.

„Copiii vor avea de toate!”

„Aici copiii sunt asiguraţi cu de toate: asistenţă medicală, alimentaţie, educaţie. Dar astea nu sunt de ajuns pentru tot de ce are nevoie un copil - lipseşte mama. Nu  putem lua toţi copiii în braţe şi, desigur, ei aşteaptă să vină părinţii să-i ia”, a specificat directorul Casei de copii, Valeriu Slobodeanu.

Din experienţa pe care o are CCF Moldova, cel mai mare număr de copii instituţionalizaţi sunt din mun. Bălţi. Secţia de zi nou creată vine să prevină abandonul şi separarea copiilor de familie. Ideea de a crea acest serviciu a apărut cu un an în urmă. La creşă sunt deja trei copii în serviciu şi urmează să mai vină şi alţii.

Dreptul la familie

„Prioritatea politicilor sociale, medicale ale statului referitor la protecţia copiilor este de a asigura dreptul acestora la familie. Sentimentul de a avea o familie nu poate fi înlocuit cu nici un bun material. Pornind de la politicile statului şi dreptul copiilor la familie, în baza memorandumului cu Ministerul Sănătăţii şi APL Bălţi, lansăm acest serviciu de zi absolut necesar familiilor cu copii mici din municipiu”, a explicat preşedinta CCF Moldova, Liliana Rotaru.

Serviciul a fost creat de CCF Moldova cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti în cofinanţare cu Hope and Homes for Children din Marea Britanie. Pentru renovarea şi amenajarea spaţiului a fost investită suma de 210.360 lei. Costurile pentru întreţinerea serviciului sunt asumate de către Centrul de Plasament Temporar şi Reabilitare pentru Copii din Bălţi din prima zi a funcţionării lui.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite