Un copil de şase ani din Chişinău, răpus de gripă

Un copil de şase ani din Chişinău, răpus de gripă

Un copil de şase ani s-a stins din viaţă acum câteva zile, fiind diagnosticat cu gripă de tip AH1N1. Băiatul este cetăţean străin şi venise, împreună cu mama sa, în ospeţie la rudele sale din Chişinău. Informaţia a fost prezentată luni, 13 ianuarie, la şedinţa operativă de la Primăriei.

Potrivit IPN, şefa Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat că băiatul s-a simţit rău pe 30 decembrie, iar pe 31 decembrie mama, care este moldoveancă, s-a adresat medicilor, însă iniţial refuzase internarea. După a doua adresare, copilul a fost internat în stare gravă. Deşi i-a fost administrat tratament, starea copilului s-a agravat, iar pe 8 ianuarie băiatul s-a stins la Institutul Mamei şi Copilului. Mama zice că copilul a venit în Republica Moldova sănătos, însă starea gravă denotă că era deja bolnav.

Medicii au examinat toate persoanele din familia gazdă, iar un copil de patru ani a fost internat, stare lui fiind satisfăcătoare. De asemenea, şi mama băiatului primeşte tratament. Nicio persoană dintre cele vizate nu era vaccinată contra gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, în municipiul Chişinău au fost înregistrate 34 de cazuri de gripă clinică, dintre care trei cazuri au fost confirmate de laborator. Unul dintre ele este cel de tip AH1N1, iar celelalte două sunt de tip H3N2. Personale se află în stare de gravitate medie şi continuă tratamentul.

Totodată, săptămâna trecută, instituţiile medico-sanitare publice şi private au raportat 1823 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a sezonului precedent, se atestă o descreştere de aproximativ 6%. Cei mai afectaţi rămân a fi copiii cu vârsta de până la patru ani. În această perioadă au fost spitalizaţi peste 60 de bolnavi.

Pentru prevenirea răspândirii gripei şi infecţiilor respiratorii se recomandă adresarea la medic la apariţia primelor semne de boală. Bolnavii vor fi izolaţi la domiciliu şi vor purta măşti de protecţie. Încăperile vor fi aerisite şi se vor folosi dezinfectanţi. Se recomandă spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului în timpul tusei şi strănutului, alimentarea corectă şi consumul sporit de lichide.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: