Aventurile pinguinului Apolodor, în primul spectacol după opera lui Gellu Naum montat în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radio Moldova prezintă, sâmbătă, 8 iunie, de la ora 16.05, spectacolul radiofonic pentru copii „Apolodor“, după poemul lui Gellu Naum „Apolodor, un pinguin călător“. Este pentru prima dată când în Republica Moldova este montată o lucrare a acestui poet român, considerat ultimul mare reprezentant al suprarealismului european.

Cu ajutorul undelor radio, micii ascultători îl vor putea însoţi pe Apolodor în peripeţiile lui palpitante. Plecat în căutarea fraţilor din Labrador, micul pinguin călătoreşte prin diferite spaţii geografice, pe uscat, pe apă şi prin aer ca într-un final, după ce-şi regăseşte rudele, să decidă să revină la Bucureşti, sfâşiat de dorul prietenilor de la circ.

Avanpremiera spectacolului a avut loc ieri la Casa Radio. La audiţia care s-a desfăşurat într-o atmosferă caldă şi relaxantă au participat mulţi copii, însoţiţi de mamele şi de profesoarele lor, precum şi câţiva cunoscuţi oameni de cultură – regizori, actori, scriitori.

„Când te apropii de un text literar frumos, suculent, el te înaripează, încerci să corespunzi ironiei, fineţii, subtilităţii, într-un cuvânt: valenţelor sale artistice. Cred că Gellu Naum şi-a revărsat întreaga dragoste pentru copilărie şi nostalgia după această vârstă de aur în poemul «Apolodor», pe care ni l-a dăruit cu generozitatea unui mare creator“, a declarat regizorul Vlad Ciobanu, profesor la Academia de Arte din Chişinău, care a realizat acest spectacol împreună cu regizoarea Aurica Mirca de la Radio Moldova.

Cel care i-a dat glas eroului principal este fiul său, Toma Augustin Ciobanu (10 ani). În alte roluri îi vom reauzi pe actorii Lucia Pogor (Povestitoarea), Gheorge Pietraru, Iurie Focşa, Ina Colbasiuc şi Draga-Dumitriţa Drumi.

„Le mulţumesc realizatorilor acestui spectacol că m-au adus în lumea copilăriei, a imaginaţiei şi a inocenţei. Nu am simţit lipsa imaginilor video, sunetul a spus totul. Vreau să remarc meritul lui Toma, care l-a jucat într-un mod inspirat şi convingător pe pinguinul Apolodor, şi vocea tonică, intonaţia plastică şi bine dozată a Povestitoarei. O excelentă achiziţie pentru Radio Moldova“, a menţionat regizorul şi actorul Petru Hadârcă.

„Am constatat o regie foarte reuşită. Coloana sonoră înlocuieşte cu succes imaginea. Montajele muzicale sunt, de asemenea, alese pe potrivă, cu mult gust, în funcţie de ţara unde poposeşte Apolodor. Gellu Naum este poate cel mai mare poet român după război. Patriarh al suprarealismului, a coborât, iată, şi la poezia pentru copii, creând imagini splendide şi jocuri de cuvinte neaşteptate“, a remarcat şi scriitorul Nichita Danilov, directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău.

image

FOTO: Gellu Naum este considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist /postmodernism.ro

Potrivit profesorilor, poemul „Apolodor“ a fost introdus în programa şcolară, însă e prezent doar prin câteva fragmente. Puţine cărţi ale lui Gellu Naum se găsesc în bibliotecile din Republica Moldova, aşa încât iniţiativa realizării unui spectacol de acest fel vine să suplinească o lipsă resimţită de mult timp.

Respectând toate cutumele, realizatorii spectacolului au obţinut drepturile de autor de la moştenitorii lui Gellu Naum, scriitoarea Simona Popescu şi Dan Matei, şi intenţionează să-l propună colegilor de la Radio România.

2013 a fost declarat drept Anul teatrului radiofonic la Radio Moldova. „Acest gen artistic a intrat pe nedrept într-con de umbră în epoca tehnologiilor informaţionale, dar merită să fie relansat pentru că ajută la deschiderea minţii şi la dezvoltarea imaginaţiei ascultătorului“, a spus directorul Radio Moldova, Alexandru Dorogan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite