Ponderea femeilor care suferă de alcoolism cronic, în creştere în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova este în creştere ponderea femeilor care suferă de alcoolism cronic şi psihoze alcoolice. În 2017 se aflau sub supraveghere medicală 7.169 de femei. În jur de 52% dintre femei erau de vârstă fertilă, creşteau şi educau copii. Datele sunt prezentate de către Agenţia Naţională de Sănătate Publică în contextul Zilei Naţionale fără alcool, marcată pe 2 octombrie, transmite IPN.

Potrivit ANSP, cu toate că pe parcursul ultimilor cinci ani se atestă o tendinţă de descreştere a incidenţei prin alcoolism cronic, totuşi prevalenţa este constant înaltă, fiind de trei ori mai mare faţă de media europeană. 

În 2017 au fost înregistrate 85,3 de cazuri la 100 de mii locuitori. Situaţia se agravează şi din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi al tinerilor. Cea mai înaltă vulnerabilitate o au adolescenţii care încep să bea înainte de a împlini 15 ani.

ANSP face referire la datele unui studiu de cercetare în şcoli privind consumul de alcool, care a arătat că jumătate dintre elevii claselor a 8-a şi a 9-a au consumat alcool în ultimele 30 de zile. 

În jur de 38,7% dintre elevi au consumat cinci sau mai multe porţii de băuturi alcoolice la o ocazie în ultimele 30 zile. Acelaşi studiu arată că mai mult de jumătate dintre respondenţi au încercat un pahar de băutură alcoolică la 13 ani sau mai devreme. Circa 8% dintre ei au fost în stare de ebrietate alcoolică la vârsta de 13 ani sau mai devreme.

Alcoolul are un impact major asupra sănătăţii prin provocarea a peste 200 de boli şi afecţiuni. Alcoolul constituie principalul factor de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, cancer, traume şi leziuni, generează cheltuieli considerabile pentru asistenţa medicală, tratament şi recuperare. Se estimează că, anual, la nivel global, circa 3,3 milioane persoane mor din cauza consumului de alcool.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite