Obiceiuri şi tradiţii la botez în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiuri şi tradiţii la botez în Moldova
Obiceiuri şi tradiţii la botez în Moldova

Tradiţiile şi obiceiurile din Moldova, transmise din generaţie în generaţie, sunt respectate cu sfinţenie de unii, în timp ce alţii habar nu au de ele. Botezul este atât un important eveniment de familie, cât şi unul bogat în obiceiuri. Adesea, sunt lucruri care pentru unii ar fi neimportante, dar care sunt semnificative pentru biserică. Vă prezentăm mai multe dintre aceste obiceiuri şi tradiţii la botez în Moldova.

Obiceiuri şi tradiţii la botez în Moldova. Pregătirea

Pentru slujba de botez, părinţii aduc la biserică vin, untdelemn şi dulciuri pentru a serba evenimentul. Unii păstrează o veche tradiţie, ca hăinuţa de botez a copilului să fie una de familie, adică mama, bunica, străbunica a fost îmbrăcată în aceiaşi rochiţă. Atât fetiţele, cât şi băieţeii trebuie să poarte un fel de rochiţă albă, lungă. Aceasta simbolizează inocenţa. Mama şi tata trebuie să mai aibă la ei o cutie unde vor păstra busuiocul şi firele de păr tăiate ale bebeluşului.

Pe lângă părinţi, naşii copilului au un rol extrem de important la botezul copilului. Naşa cea mare trebuie să plătească slujba de botez, să cumpere lumânarea de botez pentru copil, să pregătească faşa. În unele localităţi din Moldova, slujba de botez este plătită de toţi nanii. Naşa mai are grijă să aibă un prosop şi săpun alb pentru ca preotul să se spele pe mâini. Naşii de botez au ca daruri un trusou complet de hăinuţe - de la scutece până la scurtă şi căciuliţă de iarnă. De asemenea, naşii aduc la biserică o iconiţă pe care i-o dau preotului să o sfinţească, după care o iau acasă. Şi, cel mai important - naşii cumpără o cruciuliţă petru copil. În unele regiuni ale ţării, pentru fetiţă se cumpără cercei, iar pentru băieţel - un lănţişor.

Obiceiuri şi tradiţii la botez în Moldova. Evenimentul

Fiecare dintre naşi are la biserică crijmă. În această bucată de pânză se pune busuioc, flori şi se înfăşoară lumânarea fiecăruia. Naşa trebuie să spună pe de rost rugăciunea "Crezul", iar toţi naşii aprind lumânările. 

Preotul afundă copilul în cristeliniţă de 3 ori, după care are loc mirungerea sau Pecetea Darului Duhului Sfânt - doar o dată în viaţă fiecare dintre noi primeşte această taină. 

După botez, preotul citeşte mamei molitva (40 de zile de la naşterea copilului, mama nu are dreptul de a intra în biserică, pentru că nu e curată). După care, împreună cu micuţul, merge lângă altar. Preotul ia copilul din mâinile mamei şi dacă e băieţel îl duce în altar închinându-l lui Dumnezeu, iar dacă e fetiţă doar atinge uşile altarului. Cât timp preotul închină copilul, mama sărută icoana din dreapta, pe urmă pe cea din stânga. Preotul înmânează naşei copilul botezat, închinat, iar aceasta îl transmite mamei spunând de 3 ori - "Păgân mi l-ai dat, creştin ţi l-am adus!" . Aşa se încheie un botez.

Obiceiuri şi tradiţii la botez în Moldova. Acasă

Acasă, femeile dau mamei crijma, mama săruta mâna fiecăreia. Tot naşa stinge lumânarea de botez de tocul uşii, nu înainte de a face semnul crucii cu focul acesteia. În unele regiuni, această lumânare se păstrează în casă, în altele - se duce la biserică ca preotul să o aprindă la slujba de Paşti. Numai după ce naşa a făcut semnul crucii la uşă, bărbaţii au voie să intre în casă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite