Istoria profesorului moldovean care-i învaţă chimia pe americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Spătaru (62 de ani) predă de şapte ani chimia la Universitatea Columbia din New York. Cercetătorul a ajuns în Statele Unite la 54 de ani şi a dovedit că poţi lua viaţa de la capăt la orice vârstă.

Chimistul Tudor Spătaru s-a născut în satul Cubolta, raionul Sângerei, şi spune cu mândrie că se trage din acelaşi loc ca şi Pan Halippa. A crescut într-o familie de zece copii, iar primele şapte clase le-a făcut în satul natal. Pasiunea pentru chimie i se trage de-acolo, de la lecţiile unui profesor. „Îmi plăcea la nebunie şi matematica. Tata mă punea pe genunchi şi mă întreba cât fac zece curcani cu patru oi. Am avut mare noroc şi de un profesor extraordinar de matematică la şcoala din satul Peticeni, raionul Călăraşi, unde m-am mutat împreună cu fratele mai mare“, îşi aminteşte bărbatul.

EXMATRICULAT DIN UNIVERSITATE

Cucerit de ştiinţele exacte, în 1967, Tudor Spătaru a intrat la Facultatea de Chimie de la Universitatea de Stat. Primul examen de admitere, matematica, l-a susţinut excelent şi a fost admis automat la studii. „Aveam 16 ani când am intrat la facultate, eram prostuţ. Mama mi-a zis atunci, să-i respect pe toţi şi să spun mereu doar adevărul. Şi eu l-am spus la lecţia de Istoria a Partidului“, recunoaşte chimistul, învăţat cu idealurile româneşti. De atunci, spune că a fost persecutat de decanul facultăţii, i-au fost luate bursa şi căminul, a dormit prin subsoluri şi chiar pe Stadionul Republican, iar o vreme a fost şi exmatriculat. „Nu-mi pare rău cum am trăit, dar aşa au fost vremurile“, povesteşte cu amărăciune profesorul.

Mama mi-a zis atunci, să-i respect pe toţi şi să spun mereu doar adevărul. Şi eu l-am spus la lecţia de Istoria a Partidului Tudor Spătaru, profesor

DE LA AŞM LA UNIVERSITATEA COLUMBIA

Chiar dacă avea rezultate academice foarte bune, a fost restabilit cu greu şi a avut ulterior probleme la angajare. Într-un sfârşit, şi-a găsit un loc de muncă la Institutul de Fizică, chiar dacă era chimist şi începuse un doctorat în chimie. După susţinerea tezei a continuat să lucreze la Academia de Ştiinţe, unde a şi-a publicat câteva lucrări de cercetare, recunoscute şi peste hotare. În 1997, Tudor Spătaru a fost vizitat de profesorul român George Filoti. „Nu vroiam să plec din ţară, în pofida tuturor greutăţilor, dar am discutat cu Filoti, care mi-a propus să merg în Italia, pentru că acolo era nevoie de un profesor“, menţionează cercetătorul. Şi-a dat acordul, iar pe drum a învăţat limba engleză. A lucrat la Universitatea din Padova timp de cinci ani, unde a cercetat rezonanţa nucleară, materiale de adsorbţie de hidrogen pentru combustibil, teoria catalizei şi reactivitatea chimică. Nu a reuşit să rămână însă în Italia, pentru că nu avea cetăţenie. „Atunci am avut noroc încă o dată. Văzusem un anunţ de angajare pe internet la City University din New York. Am trimis actele şi lucrările mele şi am fost acceptat din prima. Mai târziu mi s-a propus un loc de muncă şi la Universitatea Columbia, unde lucrez deja de şapte ani“, mărturiseşte chimistul.

Predarea este un proces inspirat şi creativ. Dacă nu eşti inspirat, nu intra în clasă.

UNICUL PROFESOR MOLDOVEAN DIN NEW YORK

Tudor Spătaru le predă chimia anorganică studenţilor în una dintre cele mai mari instituţii din SUA. Profesorul povesteşte că în fiecare an concursul la admitere este de 99 per loc. „Nu sunt foarte mulţi studenţi, pentru că trec cei mai buni. Şi taxa de studii pe toţi anii de învăţământ se ridică la 600.000 de dolari, de aceea majoritatea sunt tineri cu părinţi înstăriţi, dar şi foarte deştepţi. Am şi câţiva studenţi din România“, spune unicul profesor moldovean din statul New York.

Lumea atomului este de o mie de ori mai interesantă decât lumea noastră. Există frumuseţe şi sub microscop

Îi place să predea la fel de mult cum îi place să cerceteze. „Predarea este un proces inspirat şi creativ. Dacă nu eşti inspirat, nu intra în clasă. În Moldova, trece profesorul printre rânduri, dictează şi toţi scriu. Aici însă profesorul glumeşte, se distrează împreună cu studenţii şi chiar poate să stea în cap dacă trebuie“, râde Tudor Spătaru. El susţine că atunci când intră în clasă, i se schimbă vocea. „Vorbesc fără plan creat din timp. Cuvintele singure îmi ies din gură până se termină lecţia. Iar după asta devin om normal“, glumeşte profesorul.

tudos spataru profesor chimie moldovean

Profesorul Tudor Spătaru în biroul său de la Universitatea Columbia FOTO: Arhivă Personală

MAI ARE ÎNCĂ UN VIS

Chiar dacă locuieşte de şapte ani în SUA, Tudor Spătaru nu a cutreierat încă continentul american. Dar nu se întristează: „Lumea atomului este de o mie de ori mai interesantă decât lumea noastră. Există frumuseţe şi sub microscop“, este sigur cercetătorul. Admite că este foarte pasionat de munca sa şi, chiar dacă este deja autorul a mai mult de 100 de lucrări în chimie, o mai are de scris pe cea mai importantă. „Nicio teorie din lume nu explică corect acţiunea vitaminei B12 asupra altor molecule în organismul omului. Sunt peste 30 de teorii pe care le-am verificat şi toate s-au adeverit a fi greşite. Eu vreau să o găsesc pe cea corectă“, afirmă domnul profesor.

I-a adunat pe moldovenii din SUA

La Brooklyn, New York, a întemeiat o organizaţie a moldovenilor emigraţi în SUA, Fundaţia „Moldova pentru democraţie şi dezvoltare“, înregistrată în 2009. Asociaţia are şi un site, unde membrii scriu articole de opinie sau postează ştiri din Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite