FOTO Produsele tradiţionale moldoveneşti, preferate mai mult de străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructe uscate din Codrii Moldovei. FOTOGRAFII: Alexandru Tarlev
Fructe uscate din Codrii Moldovei. FOTOGRAFII: Alexandru Tarlev

Ulei de armurai, dulceaţă din petale de trandafir, rachiu de caise, piersici uscate, covoare autentice moldoveneşti şi lumânări pictate sunt câteva produse fabricate în Republica Moldova şi expuse spre vânzare consumatorilor la Moldexpo. Producătorii autohtoni îşi îndreaptă, tot mai mult, produsele spre export din cauza condiţiilor neavantajoase impuse de reţelele de magazine din ţară.

Dulceaţa din petale de trandafir de Călăraşi, specifică poporului nostru, nu se mai comercializează în magazinele din ţară, deoarece cheltuielile de distribuţie şi promovare sunt foarte mari, iar cererea foarte mică. „Timp de trei ani de zile am adus dulceaţa în magazinele din Chişinău, dar nu am mai putut suporta cheltuielile de distribuţie şi promovare, taxele de raft şi adaosul comercial al magazinului, care este mare. Acum toată producţia o exportăm în România, Polonia şi Israel, deoarece e mai avantajos - noi trimitem doar lotul de produse. Din anul 2013 nu mai exportăm în CSI”, spune Andrei Vladicescu, director financiar la Fabrica de Conserve din Călăraşi. Cei mai nostalgici pot găsi dulceaţa tradiţională din petale de trandafir la magazinul fabricii din oraşul Călăraşi la preţul de 25 de lei pentru un borcan de 320 de grame.

dulceata din petale de trandafir

 

Produsele tradiţionale, protejate în UE

Dulceaţa din petale de trandafir de Călăraşi şi rachiul de caise de Nimoreni ar putea fi primele produse moldoveneşti cu indicaţie geografică protejată care ajung pe pieţele din Uniunea Europeană - exact aşa cum e magiunul de prune de Topoloveni din România sau caşcavalul Parmigiano din Italia. Produsele au fost omologate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare de la Chişinău, iar AGEPI a înaintat cererea şi dosarul la Bruxelles. Potrivit companiei Monicol de la Nimoreni, rachiul este preparat după metoda tradiţională, are 39% alcool şi o sticlă de jumătate de litru costă 120 de lei. Rachiul pur moldovenesc poate fi găsit în magazinele din Chişinău.

rachiu de caise

În cadrul expoziţiei Fabricat în Moldova am întâlnit un producător agricol din satul Peticeni, raionul Călăraşi, care cultivă şi prelucrează prune, vişine şi piersici. Fructele sunt cultivate pe o suprafaţă de 50 de hectare, după care sunt uscate în uscătorie specială pentru fructe. Toată producţia agricolă este exportată în Ucraina şi Belarus. „Lucrăm de 18 ani pentru piaţa externă. Recent am exportat vişine în Franţa şi Germania”, spune Mariana, reprezentantul companiei agricole.

Nou pe piaţa autohtonă

Unii producători autohtoni propun produse noi şi inedite pentru a impresiona consumatorii. Producătorul de uleiuri Lacrima de aur din oraşul Dubăsari a venit la târg cu ulei de armurai, care, potrivit ei, este extras din seminţele plantei de armurai şi combate durerile de ficat. O sticlă de ulei de armurai costă 100 de lei.

ulei de dubasari

Un alt produs inedit şi creativ sunt lumânările pictate de către Angela Cârchilan. Femeia din Chişinău, ajutată de familia sa, confecţionează diverse lumânări din parafină colorată, după care le pictează. O lumânarea din seria Culorile Luminii costă între 50 şi 300 de lei, în funcţie de complexitate şi mărime.

lumanari decorative

 

Covoare moldoveneşti din lână naturală

Cele mai populare şi autentice produse sunt covoarele autentice moldoveneşti, în culori naturale, cu desene mici geometrice, ţesute la Ungheni. De la târg nu au lipsit meşterii populari care prelucrează artistic lemnul şi pănuşile.

covor autentic moldovenesc

Comunitatea Găgăuziei a venit la iarmaroc cu produse din carne, seminţe de dovleac, migdale, alune de pădure şi miez de nuci cultivate la Ceadâr-Lunga. De asemenea, la târgul produselor moldoveneşti mai puteţi găsi mobilă, dulciuri, conserve tradiţionale din legume şi fructe, îmbrăcăminte, încălţăminte, haine pentru copii, perne, plapume, carne şi mezeluri, produse lactate, seminţe, nuci, migdale, ulei de porumb, produse cosmetice, bijuterii hand-made, compoziţii florale şi fructe în ciocolată.

mezeluri gagauzia

Expoziţia Fabricat în Moldova se va desfăşura până duminică, 7 februarie 2016. 

conserve moldovenesti
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite