Fă cunoștință cu Mihai Ciubotaru, primul cetățean moldovean român şi în acte!

 Fă cunoștință cu Mihai Ciubotaru, primul cetățean moldovean român şi în acte!

Mihai Ciubotaru ţine cu sfinţenie certificatul de român

Mihai Ciubotaru din Chişinău este primul cetăţean al Republicii Moldova care a obligat prin judecată autorităţile să-i scrie „român" în loc de „moldovean" în certificatul de naştere, la rubrica „naţionalitate"

Ştiri pe aceeaşi temă

Serviciul Stare Civilă i-a eliberat actul la 23 martie 2011, după ce bărbatul s-a judecat opt ani ca să obţină dreptul de a fi român în acte. Verdictul final a fost dat de Curtea Europeană care a obligat Guvernul de la Chişinău să respecte prevederile Convenţiei Europene pentru apărarea drepturilor omului în ce priveşte acordarea dreptului fiecărui individ de a se autoidentifica din punct de vedere etnic şi de a-şi modifica actele de naştere.

Citeşte şi:


„O nouă Unire cu România este posibilă prin Uniunea Europeană"

Lui Mihai Ciubotaru i s-a oferit dreptul ca şi părinţii săi să redevină, post-mortem, români. „Părinţii mei s-au născut în Basarabia, pe atunci parte componentă a României. În perioada postbelică, autorităţile sovietice le-au distrus actele româneşti şi le-au perfectat acte noi unde nu era menţionată naţionalitatea", a menţionat Mihai Ciubotaru.


GUVERNUL A REACŢIONAT LA RECOMANDĂRILE CEDO


Guvernul nu a putut ignora recomandările CEDO şi la 23 martie 2011 a aprobat modificarea Legii privind actele de stare civilă, prin care s-a propus excluderea menţiunii privind naţionalitatea din toate documentele, cu excepţia certificatului de naştere în care apartenenţa etnică să fie scrisă doar la dorinţa solicitantului, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Această prevedere vine să conformeze cadrul legislativ naţional cu standardele internaţionale. Pentru a intra în vigoare, modificarea legislativă urmează să fie adoptată de Parlament.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: