Demersul unui grup de jurişti şi analişti: Gheorghe Duca nu are dreptul să candideze pentru al treilea mandat la şefia Academiei de Ştiinţe a Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Duca, actualul preşedinte al Academiei de Ştiinţe din Moldova (AŞM), nu mai are dreptul să candideze la şefia instituţiei, susţin mai mulţi jurişti, analişti politici şi profesori universitari, într-un demers adresat preşedintelui ţării, premierului şi şefului Parlamentului.

Semnatarii susţin că legislaţia actuală conţine contradicţii principiale ce-l avantajează pe actualul preşedinte al AŞM, care a făcut uz de ele pentru a-şi înainta candidatura pentru un nou mandat la şefia instituţiei. „Parlamentul s-a arătat antrenat în procesul de a face legea potrivită pentru persoana potrivită, ingnorându-se principiile fundamentale pentru funcţionarea un sistem democratic de administrar a treburilor publice. (...) Solicităm să iniţiaţi cât mai curând posibil procedura de interpretare a acestor norme“, se spune în demers.

Potrivit autorilor demersului, Codul cu privire la ştiinţă şi inovare, adoptat în 2004 la insistenţa lui Gheorghe Duca, a dus la monopolizarea sistemului de cercetări ştiinţifice de către AŞM, în detrimentul cercetărilor universitare.
„La Academie se face spectacol, ceremonii solemne, ceea ce a transformat-o într-un panteon cvasi ştiinţific, în cadrul căreia se acordă titluri «ştiinţifice», se ţin lecţii «academice», destinate publicului larg, se desfăşoară conferinţe ştiinţifice şi workshopuri internaţionale, dar prea puţin suport real se acordă însăşi cercetării ştiinţifice“, se menţionează în document.

Semnatarii sunt de părerea că majoritatea proiectelor ştiinţifice de anvergură ale academiei au eşuat. „Pe parcursul a zece ani statul a finanţat AŞM cu peste 2,8 miliarde de lei, dar carul a rămas tot acolo. Nu întâmplător în culoarele puterii apar întrebări de genul: ne mai trebuie oare Academia de Ştiinţe în actualul format, dacă ea nu este utilă pentru societate, dacă performanţele ştiinţifice se datorează în cea mai mare parte entuziasmului unor fanatici individuali al ştiinţei?“, se întreabă autorii.

Cei care semnează demersul îi impută lui Gheorghe Duca nu doar ineficienţa ştiinţifică a Academiei, ci îl acuză şi de administrare proastă şi ilegalităţi: „De rând cu ineficienţa ştiinţifică, în ultima perioadă au fost făcute publice mai multe cazuri de abateri grave în procesul de administrare a patrimoniului şi mijloacelor financiare ale AŞM, toate acestea fiind legate de numele preşedintelui Duca şi de membrii familiei acestuia.“

Printre semnatarii demersului se numără juriştii Nicolae Osmochescu (fost judecător la Curtea Constituţională), Mihail Petrache, Stanislav Pavlovschi (fost judecător la CEDO), analistul politic Oazu Nantoi. 

La solicitarea lui Gheorghe Duca, anterior, preşedinta comisiei parlamentare juridice, Raisa Apolschi, a tălmăcit legislaţia şi a conchis că actualul şef al AŞM poate pretinde candida pentru al treilea mandat, deşi legea prevede că o persoană poate ocupa această funcţie cel mult două termene consecutive.

Pentru funcţia de preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei concurează patru candidaţi: actualul preşedinte Gherghe Duca, istoricul Valeriu Pasat şi fizicienii Leonid Culiuc şi Valeriu Canţer. Alegerile vor avea loc pe 17 aprilie.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite