Ciupercile fac tot mai multe „victime“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii pot fi salvaţi doar dacă se adresează la timp la medic
Oamenii pot fi salvaţi doar dacă se adresează la timp la medic

În ultima lună a crescut alarmant numărul persoanelor care ajung la spital după ce au mâncat ciuperci. Numai în perioada 5-18 octombrie, 10 oameni din municipiile Chişinău şi Bălţi, din raioanele Teleneşti, Orhei şi Hânceşti, s-au intoxicat după ce au consumat ciuperci gătite acasă.

Centrul Naţional pentru Sănătate Publică ne atrage atenţia că în cazul intoxicaţiilor cu ciuperci contează foarte mult cât de repede s-a adresat bolnavul la medic. În caz contrar, sfârşitul poate fi tragic.

Populaţia este preîntâmpinată să nu cumpere ciuperci din locuri neautorizate sau să le culeagă singuri. Chiar şi cele comestibile, pot avea acumulate în ele substanţe toxice, informează Info-Prim NEO, citând specialişti de la CNSP.

Nu este recomandată nici conservarea ciupercilor în condiţii casnice. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care în conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om - botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.

Otrăvirea cu ciuperci se manifestă prin dureri cumplite de burtă, vomă şi diaree. După care apar ameţelile, spasme şi aiureli. Simptome aproape fatale sunt respiraţia grea, puls neregulat, vederea tulbură şi temperatura corpului scade cu 3 sau 4 grade.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite