Bustul regelui Ferdinand I se întoarce la Ialoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Ferdinand
al României. FOTO Arhivă Adevărul
Regele Ferdinand al României. FOTO Arhivă Adevărul

Un bust al regelui Ferdinand I ar putea fi amplasat în oraşul Ialoveni cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea acestuia. Iniţiativa, care aparţine Consiliului raional Ialoveni şi a fost susţinută de Ministerul Culturii, trebuie avizată de mai multe instituţii şi aprobată de către Guvern.

Bustul lui Ferdinand I a fost edificat pentru prima dată în Ialoveni în 1938, prin contribuţia locuitorilor oraşului, fiind evacuat în 1940, reinstalat în 1942, apoi distrus în 1945. Hotărârea de restabilire a sculpturii însă nu va fi adoptată în curând de către Guvern, întrucât prim-ministrul şi-a dat demisia, iar în ultima şedinţă din 16 iunie, această chestiune nu s-a găsit pe ordinea de zi.

O idee minunată

Bustul se preconizează a fi restabilit cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I şi se prevede a fi amplasat pe teritoriul adiacent blocului administrativ al Consiliului raional Ialoveni. Istoricul Ion Varta spune că ideea instalării bustului regelui României este minunată şi trebuie salutată de autorităţi. „Minunată idee! După moartea sa în 1927, comunitatea a hotărât probabil să-i aducă un omagiu Regelui Întregitor. S-a bucurat de simpatia poporului român şi a fost primul rege al României Mari. Sunt argumente suficiente care să justifice amplasarea unui bust comemorativ. Este o iniţiativă salutabilă”, a spus Ion Varta.

Cheltuielile pentru proiectarea, executarea şi edificarea bustului, precum şi lucrările de amenajare complexă a terenului aferent vor fi asigurate din contul mijloacelor financiare ale Asociaţiei Obşteşti „ASCOR”.

Proiectul rămâne în aer

Rita Garconiţa, consultant în cadrul Direcţiei patrimoniu cultural al Ministerului Culturii, spune că înainte ca proiectul să ajungă pe masa Guvernului, acesta trebuie avizat de mai multe instituţii publice. „Hotărârea de Guvern urmează să fie aprobată de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei, apoi aprobat şi de Guvern.

În mod normal, adoptarea unui proiect de hotărâre de Guvern durează aproximativ două luni. Iniţiativanoastră a fost făcută publică abia acum două săptămâni. Nu pot să fac prognoze, nu ştiu dacă această idee are şanse să se materializeze, întrucât ne-am pomenit într-o situaţie dificilă. Sperăm că se va forma un nou Guvern cât mai curând şi proiectul va fi adoptat”, a declarat Rita Garconiţa. 

„Ferdinand cel Loial”

Ferdinand I a condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către şeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Faptul că a ales să lupte de partea aspiraţiilor poporului român împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit şi „Ferdinand cel Loial”sau „Ferdinand Întregitorul”.

În nota informativă referitoare la proiectul hotărârii de Guvern privind edificarea în oraşul Ialoveni a bustului regelui Ferdinand I, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică aminteşte că la sfârşitul Primului Război Mondial, România a încheiat procesul de realizare a statului naţional-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Vechiul Regat, iar la  15 octombrie 1922, la  Alba Iulia, Ferdinand s-a  încoronat ca primul Rege al României Mari. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite