UPDATE Pauză până joi la Parlament. Viitoarea coaliţie, incertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii celor patru partide parlamentare
Liderii celor patru partide parlamentare

Deputaţii aleşi la 28 noiembrie s-au întrunit în prima şedinţă a Parlamentului, acum câteva minute. Cu o oră şi jumătate înainte, liderii celor trei partide parlamentare necomuniste, PLDM, PD şi PL, s-au despărţit supăraţi, după o nouă rundă de negocieri, care n-a durat nici jumătate de oră.

UPDATE 16.35 Liderul PL a plecat supărat de la Palatul Republicii, după şedinţa fracţiunii liberale, fără să facă declaraţii de presă. Vicepreşedintele PL Ion Hadârcă a spus că poziţia PLDM plasează colegii de negocieri într-o serie de blocaje şi că PL vrea să fie tratat de pe poziţii egale la negocieri. Alţi reprezentanţi ai PL au declarat pentu „Adevărul“ că echipa de negociatori a formaţiunii a cedat prea mult la tratative, fără a cere nimic în schimb. Aceştia s-au referit inclusiv la funcţia de preşedinte al Parlamentului care ar trebui să revină PD-ului lui Marian Lupu şi că anume acesta a fost motivul cerţii la şedinţa fracţiunii.

UPDATE 16.25 Premierul demisionar Vlad Filat a anunţat că preia interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova. „Nu mă grăbesc să-mi scriu discursul de Revelion pentru naţiune, pentru că joi ar putea fi ales un preşedinte al Parlamentului, care va prelua interimatul funcţiei de şef al statului“, a spus Filat. Întrebat dacă PLDM ar putea accepta o alianţă cu PCRM şi PD, el a răspuns: „Poziţia PLDM a rămas neschimbată, cea anunţată la începutul campaniei electorale (când au spus că nu vor face coaliţie cu comuniştii n.r.). Putem merge şi în opoziţie. Ori alegem conducerea ţării, ori ne aşteaptă iarăşi anticipate“, a spus Filat.    

UPDATE 16.00 Fracţiunea PL este întrunită în şedinţă. Reporterii care i-au sunat pe reprezentanţii PL spun că în receptor se auzeau discuţii foarte aprinse. Presa aşteaptă să iasă liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, pentru a-i lua declaraţii. 

UPDATE 15.45 „Premierul demisionar Vlad Filat preia interimatul funcţiei de şef al statului. Pentru asta nu e nevoie de avizul Curţii Constituţionale şi nici de o hotărâre a Parlamentului“, a declarat ministrul demisionar al Justiţiei, Alexandru Tănase.

UPDATE 15.33 Liderul PD, Dumitru Diacov: Avem nevoie de o pauză pentru a ne consulta a găsi o soluţie pentru a forma majoritatea parlamentară. Rugăm dle preşedinte să anunţaţi o pauză, până joi, la ora 16.00. Voronin a anunţat pauză la Parlament. Următoarea şedinţă va avea loc joi, la ora 16.00.

UPDATE 15.30 A fost anunţată constituirea fracţiunilor parlamentare. Vor fi patru: PCRM, PLDM, PD şi PL. 

UPDATE 15.20 Vladimir Voronin a ţinut un discurs, în care a chemat toate partidele parlamentare la conciliere, menţionând că în campania electorală toate formaţiunile au promis integrare europeană, un parteneriat strategic cu Rusia, reîntregirea ţării şi acum nu trebuie să amăgească aşteptările alegătorilor. "Sper că Parlamentul actual va reuşi concilierea şi consolidarea societăţii, astfel ca în următorii 4 ani să obţinem libertăţile europene, un salt în realizările economice şi un nivel de trai mai înalt“, a spus Voronin.

UPDATE 15.07 A început prima şedinţă a Parlamentarii ales în urma scrutinul anticipat din 28 noiembrie. Aceasta este prezidată de decanul de vârstă Vladimir Voronin, liderul PCRM. Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, citeşte raportul privind validarea rezultatelor alegerilor. 

UPDATE 14.55 Liderul PD, Marian Lupu, declaraţii: „PD va forma o coaliţie funcţională. Discuţiile de ieri cu PCRM au avansat foarte mult, în timp ce trativele cu liberali şi liberal-democraţii au ajuns în blocaj. Toate componentele care negociază trebuie să simtă comfort, nu presiuni. PL ar trebui să ia examplu PD care anul trecut, când a intrat în Alianţa pentru Integrare Europeană, a semnat un cec în alb, fără a avea garanţii că toate angajamentele partenerilor vor fi respectate."

UPDATE 14.40 Decanul de vârstă al Parlamentului, liderul comuniştilor Vladimir Voronin, are dispoziţie bună şi umblă relaxat prin holul Palatului Republicii, la fel ca şi colegii săi de partid. Preşedintele PCRM a făcut glume pe seama ziariştilor şi a cochetat cu jurnalistele, dar a evitat să facă declaraţii clare referitoare la evoluţia negocierilor cu PD pe marginea unei eventuale coaliţii de guvernare. „Totul va fi bine“, i-a asigurat pe reprezentanţii presei liderul comuniştilor. 

Cu 15 minute înainte de începerea şedinţei parlamentului, prin sala de şedinţe pot fi văzuţi şi deputaţii PD. Nici în hol, nici în sală nu sunt deputaţii PLDM şi PL, iar ziariştii preasupun că aceştia s-au întrunit în şedinţe ale fracţiunilor.   

UPDATE ora 14.10 La Parlament a început ceremonia de înmânare a legitimaţiilor de deputat. Comuniştii, îmbrăcaţi la patru ace, afişează bucurie, îşi aplaudă colegii. În schimb, liberal-democraţii lui Vlad Filat au feţe serioase. Proaspăt legislator pe lista PD-ului lui Marian Lupu, milionarul Vlad Plahotniuc s-a îmbrăţişat călduros cu deputaţii PCRM.

UPDATE Ora 13.50 Liderul PL, Mihai Ghimpu, cu o mină tristă, le-a declarat jurnaliştilor acum câteva minute: „Surpriza o veţi afla în sală (la şedinţa Parlamentului - n.r.) “

Comunistul Vadim Mişin: „Azi nu vom avea majoritate parlamentară, însă mâine va fi totul bine“

Aceştia au ieşit puşcă din sala Reşedinţei de Stat, fără a face declaraţii de presă. Potrivit unor reprezentanţi ai partidelor, situaţia nu s-a schimbat faţă de cea de aseară. Tratativele, programate pentru ora 12.00, au început cu o întârziere de aproape o oră din cauza PD-ului care s-a reţinut la negocieri cu PCRM-ul. Înainte de a intra la negocieri cu foştii parteneri din AIE, Marian Lupu, lider PD, a declarat că  va anunţa presa despre formarea Alianţei când aceasta va fi creată.

Parlamentarii urmează să-şi ridice legitimaţiile de deputat la ora 14.00, iar la 15.00 se vor întruni în prima şedinţa a Legislativului ales la 28 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite