UE va susţine trei proiecte noi în Moldova cu un buget de 36 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova Uniunea Europeana

Uniunea Europeană va susţine trei proiecte noi în Republica Moldova, cu un buget total de 36 de milioane de euro, care vor contribui la dezvoltarea comunităţilor locale, mass-media şi la asigurarea accesului la justiţie. Proiectele au fost anunţate vineri, 17 decembrie, în cadrul unui eveniment festiv organizat de platforma Echipa Europa, transmite IPN.

Banii pentru cele trei proiecte vor fi alocaţi de către UE şi statele-membre, ca Slovacia, Germania, Polonia, Austria, Lituania, Franţa. În ce condiţii va fi oferită finanţarea şi nici termenele de derulare a proiectelor nu au fost deocamdată precizate.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Janis Mazeiks a comunicat că prin proiectul de susţinere a comunităţilor locale se vrea îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi remedierea consecinţelor economice şi sociale ale pandemiei. Prin oferirea asistenţei în sectorul justiţie se urmăreşte sporirea transparenţei, responsabilităţii şi accesului la acest sistem. Aceste obiective vor fi atinse prin monitorizarea instanţelor de judecată, creşterea capacităţilor avocaţilor, prin asigurarea îmbunătăţirii drepturilor la un proces echitabil şi oferirea asistenţei juridice de calitate, conform standardelor internaţionale. Monitorizarea instanţelor de judecată va fi efectuată cu ajutorul societăţii civile.

Prin proiectul de susţinere a mass-media locale se vrea asigurarea unui produs calitativ, îmbunătăţirea abilităţilor de afaceri ale managerilor media şi a sustenabilităţii instituţiilor media. Totodată, proiectul va oferi sprijin şi pentru start-up-urile media.

Prezentă la eveniment, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a menţionat că, de la începutul pandemiei, Echipa Europa a oferit sprijin continuu Republicii Moldova. „Statele-membre, precum România, Austria, Polonia, Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria şi Germania, şi alte ţări, au furnizat echipamente de protecţie, aparate şi echipamente medicale, în valoare de peste 20 de milioane de euro. Aceste donaţii au salvat multe vieţi în sistemul medical”, a specificat şefa cabinetului de miniştri.

Iniţiativa Echipa Europa a apărut ca urmare a condiţiilor dificile din 2020 în contextul pandemiei COVID-19, drept răspunsul european unit la nevoile majore tot mai mari în ţările partenere. Echipa Europa combină resursele de dezvoltare colectivă ale Uniunii Europene şi ale statelor sale membre, inclusiv agenţiile lor de implementare. Resurse de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare fac, de asemenea, parte din sprijinul Echipei Europei.

Republica Moldova a mai primit din partea Echipei Europa 127 de milioane de euro sub formă de granturi, program de asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, 36 de milioane de euro din Planul de Redresare Economică în valoare totală de 600 de milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite