Stoianoglo, despre acţiunile guvernării PAS: Se încearcă o revenire la statul capturat din timpul lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo, procuror general.
Alexandru Stoianoglo, procuror general.

Se încearcă o revenire la experienţa statului capturat din timpul guvernării Plahotniuc. Astfel califică Alexandr Stoianoglo modificările aduse Legii Procuraturii prin care a fost simplificată procedura de demitere a Procurorului General. Stoianoglo acuză guvernarea de lipsă de transparenţă şi de ignorarea Constituţiei la adoptarea acestei legi, notează IPN.

Procurorul general spune că s-a adresat Curţii Constituţionale pentru verificarea constituţionalităţii modificărilor operate.

Alexandr Stoianoglo califică drept nedemocratică şi contrară Constituţiei legea ce prevede constituirea unei comisiei de evaluare a activităţii procurorului general. Lege care a fost deja promulgată de preşedintele Maia Sandu.

„Totul s-a făcut extrem de netransparent. Legea în lectură finală nici măcar n-a fost publicată pe site-ul Parlamentului. Noi am vrut să ne adresăm şefului statului pentru a solicita nepromulgarea acestei legi. S-au ignorat normele elementare ale Constituţiei, au călcat în picioare decizia anterioară a Curţii Constituţionale, care deja s-a expus pe acest subiect. A fost ignorată opinia reprezentanţilor organismelor internaţionale, pe care noi îi considerăm parteneri de dezvoltare. Am fost şi eu politician, dar acum îmi este ruşine pentru această clasă politică”, a spus Alexandr Stoianoglo în cadrul emisiunii online „Constelaţiile Moldovei cu Artur Efremov”.

Alexandr Stoianolgo ameninţă că în cazul în care vor continua atacurile la adresa sa şi a instituţiei pe care o conduce, Procuratura va lua atitudine, în limitele legii.

„Chiar şi acea Declaraţie privind statul capturat o fost o simplă ficţiune, pentru că oamenii care au venit acum la putere vor să instaureze exact acelaşi model de guvernare. Dacă în continuare mă vor ataca sau vor ataca instituţia pe care o conduc, noi le vom răspunde cu aceeaşi monedă. Credeţi-mă, noi avem ce să le răspundem în limitele legii, cu dovezi clare”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

În timpul emisiunii online, Alexandr Stoianoglo s-a arătat convins că în renumita „pungă neagră”, fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc i-ar fi oferit bani lui Igor Dodon, însă potrivit lui Stoianoglo nu există dovezi concludente în acest sens. Iar imaginile în care apar cei doi politicieni ar fi insuficiente pentru intentarea unui dosar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite